Τεχνητή Νοημοσύνη : Δεοντολογία και ηθικοί προβληματισμοί, με έμφαση στο πεδίο της Προστασίας του Καταναλωτή

Διπλωματική Εργασία uoadl:2938155 180 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνιολογία του Δικαίου, Επιστήμη και Τεχνολογία
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-13
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σταματάκη Μαρία Ζηνοβία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Γιαννόπουλος , Αναπλ. Καθηγητής, Νομική, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ελένη Ρεθυμιωτάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια, Νομική, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών
Βασίλειος Βουτσάκης, Αναπλ. Καθηγητής ,Νομική, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τεχνητή Νοημοσύνη : Δεοντολογία και ηθικοί προβληματισμοί, με έμφαση στο πεδίο της Προστασίας του Καταναλωτή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τεχνητή Νοημοσύνη : Δεοντολογία και ηθικοί προβληματισμοί, με έμφαση στο πεδίο της Προστασίας του Καταναλωτή
Περίληψη:
Οι νέες εφαρμογές της τεχνολογίας μπορούν να βοηθήσουν εφεξής τον άνθρωπο όχι απλώς και μόνο ως εργαλεία αλλά με μια προστιθέμενη ποιότητα ως εξελιγμένες μηχανές με ιδιαίτερες ιδιότητες. Σε αυτό το νέο τεχνολογικό πεδίο ο ρόλος του δικαίου αναδεικνύεται καταλυτικός για την ομαλή ένταξη των τεχνολογικών εξελίξεων στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Η έρευνα των κατάλληλων και αποτελεσματικών ρυθμιστικών παραμέτρων προκειμένου να οριοθετηθεί δικαιϊκά η έννοια της τεχνητής νοημοσύνης, να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της και η ασφάλεια του καταναλωτή από τη χρήση των εφαρμογών της είναι ένα δυναμικό πεδίο ρύθμισης που εξελίσσεται και (ανα) διαμορφώνεται συνεχώς. Κεντρικό ζήτημα διερεύνησης της παρούσας εργασίας αποτελεί το περιθώριο θέσης ηθικών και δεοντολογικών ορίων στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την αποφυγή της πρόκλησης κινδύνων, ενώ παράλληλα διερευνάται και αξιολογείται η ύπαρξη κατάλληλου νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των προβληματισμών που προκύπτουν σχετικά με τα ζητήματα ευθύνης. Περαιτέρω αναζητείται η κατάλληλη προσέγγιση αναφορικά με τον τρόπο καθορισμού ενός μοντέλου διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης. Το μοντέλο αυτό είναι κρίσιμο, όπως ανωτέρω αναφέρεται, να ενισχύει μεν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά παράλληλα να λαμβάνει υπόψη τους κινδύνους που προκύπτουν από την χρήση αυτής και των αυτόνομων συστημάτων. Συγχρόνως είναι απαραίτητο να διασφαλίζει ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ηθικές αρχές και αξίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Περαιτέρω παρουσιάζονται οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και πως η χρήση τους επηρεάζει τον άνθρωπο/καταναλωτή.
Αναδεικνύονται οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προσέγγιση μιας αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης και οι προτάσεις της για μια αναδιαμόρφωση των κανόνων της ευθύνης ενόψει των εξελίξεων στον τομέα της συγχρονης τεχνολογίας, ενώ αναφέρεται και το ζήτημα της αναγνώρισης κάποιας ικανότητας δικαίου στις μηχανές.
Παρουσιάζονται τα δικαιώματα του καταναλωτή αρχίζοντας από το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να περάσουμε στη συνέχεια στην ελληνική νομοθεσία. Στόχο αποτελεί η ανάδειξη της ενδεχόμενης εφαρμογής των ήδη υπαρχουσών διατάξεων για τη θεμελίωση της ευθύνης για την αποκατάσταση της ζημίας που ενδέχεται να προκληθεί από την χρήση και τη λειτουργία των συστημάτων της τεχνητής νοημοσύνης. Γίνεται μια συνοπτική ανάλυση στις γενικές διατάξεις περί ενδοσυμβατικής (330ΑΚ) και της αδικοπρακτικής ευθύνης ( 914ΑΚ) και παρουσιάζονται οι ειδικότερες διατάξεις του ν. 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή. Ειδικότερα αναλύονται τα άρθρα 6 και 8 του ως άνω νόμου , για την ευθύνη του παραγωγού ελαττωματικών προϊόντων και του παρέχοντος υπηρεσίες αντίστοιχα, ενώ στο πλαίσιο αυτό γίνεται αναφορά στην ευθύνη του ιατρού που προκύπτει από τη λανθασμένη χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων και στις προτάσεις αντιμετώπισης αυτής ,μέσω του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Κοινωνιολογία του δικαίου
Φιλοσοφία του δικαίου
Λέξεις-κλειδιά:
Tεχνητή νοημοσύνη, αλγόριθμος, αυτόνομα συστήματα , δεοντολογία, ηθική, ψηφιακή διακυβέρνηση, ρύθμιση ,κίνδυνοι ,ευθύνη ,ελαττωματικό προϊόν, καταναλωτής.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
57
Αριθμός σελίδων:
81
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΠΕΡΓΑΜΟΣ.pdf (996 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο