Άσκηση αναπνευστικών μυών και απογαλακτισμός σε ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2938182 187 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σύνδρομο μετά νοσηλεία στη ΜΕΘ
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-14
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Αθανασόπουλου Νικόλεττα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σεραφείμ Νανάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικολέττα Ροβίνα, Επ. Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Βασιλειάδης, Επ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Άσκηση αναπνευστικών μυών και απογαλακτισμός σε ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Άσκηση αναπνευστικών μυών και απογαλακτισμός σε ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας
Περίληψη:
Σκοπός: Η ανάγκη που παρουσιάζουν οι Βαρέως πάσχοντες για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, μπορεί να έχει σημαντικές επιπλοκές που μπορούν να οδηγήσουν σε παρατεταμένη νοσηλεία στη ΜΕΘ. Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι των θεραπευτικών παρεμβάσεων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και συμβάλλει στην ταχύτερη αποκατάσταση των ασθενών. Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση έχει ως στόχο να διερευνήσει εάν η άσκηση των αναπνευστικών μυών βελτιώνει τη δύναμη, την αναπνευστική λειτουργία και διευκολύνει τον απογαλακτισμό των βαρέως πασχόντων ασθενών της ΜΕΘ.
Μεθοδολογία: Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες προσαρμοσμένων συστημάτων ανασκόπησης (PRISMA). Για την εύρεση των μελετών επιλέχθηκαν οι ακόλουθες βάσεις δεδομένων: PubMed, PEDro και Google Scholar και ως χρονικό πλαίσιο δημοσίευσης τέθηκε το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Μάιο του 2020. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν Inspiratory muscle training, respiratory muscle training, critical illness, intensive care unit και weaning. Ορίστηκαν συγκεκριμένα κριτήρια εισαγωγής και αποκλεισμού για την επιλογή των ερευνών. Oι μελέτες αξιολογήθηκαν για τη μεθοδολογική τους ποιότητα με την κλίμακα PEDro.
Αποτελέσματα: Από το σύνολο των μελετών (366) αναγνωρίστηκαν 8 μελέτες που τηρούσαν τα κριτήρια ένταξης και αποκλεισμού. Στο σύνολο τους οι μελέτες παρουσίασαν υψηλή ποιότητα. Ως βασική τεχνική άσκησης των εισπνευστικών μυών χρησιμοποιήθηκε αυτή του κατώτατου φορτίου μέσω ειδικού εξασκητή. Η αντίσταση το φορτίο δηλαδή της άσκησης ρυθμίστηκε μεταξύ 20%-50% της μέγιστης εισπνευστικής δύναμης των ασθενών και το πρόγραμμα συνήθως διαρκούσε έως την έξοδο των ασθενών από τη ΜΕΘ. Στην πλειοψηφία τους αξιολογήθηκε η δύναμη των εισπνευστικών μυών και διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση υπερ της ομάδας παρέμβασης. Επιπρόσθετα, αξιολογήθηκαν η διάρκεια της διαδικασίας αποδέσμευσης από τον μηχανικό αερισμό, η οποία ήταν σημαντικά μειωμένη στην ομάδα της άσκησης των εισπνευστικών μυών υποδηλώνοντας και την ταχύτερη αποδέσμευση αυτών των ασθενών.
Συμπεράσματα: Η συστηματική αυτή ανασκόπηση οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η άσκηση των αναπνευστικών μυών σε ασθενείς στη ΜΕΘ βελτιώνει την λειτουργία των αναπνευστικών μυών και επιταχύνει τον απογαλακτισμό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Άσκηση αναπνευστικών μυών, άσκηση εισπνευστικών μυών, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Βαρέως πάσχοντας, απογαλακτισμός.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
73
Αριθμός σελίδων:
61
MASTER ATHANASOPOULOU NIKOLETTA-converted.pdf (810 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο