Ο μαθητής-ερευνητής στο πλαίσιο ενταξιακής εκπαίδευσης- Μελέτη περίπτωσης τάξης - Έρευνα Δράση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2938412 89 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-10
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σιούτη-Πετμεζά Σεμέλη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσάφος Βασίλειος, Καθηγητής, Τμήμα ΤΕΑΠΗ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο μαθητής-ερευνητής στο πλαίσιο ενταξιακής εκπαίδευσης- Μελέτη περίπτωσης τάξης - Έρευνα Δράση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο μαθητής-ερευνητής στο πλαίσιο ενταξιακής εκπαίδευσης- Μελέτη περίπτωσης τάξης-Έρευνα Δράση’’
Περίληψη:
Στην παρούσα έρευνα διερευνάται σε ποιο βαθμό οι μαθητές/μαθήτριες μπορούν να γίνουν οι ίδιοι ερευνητές, σε ποιες περιπτώσεις και υπό ποιες προϋποθέσεις. Εντοπίζονται και αναλύονται τα οφέλη της κριτικής παιδαγωγικής και του ενταξιακού προσανατολισμού ως εργαλεία στην διαδικασία κατά την οποία γίνεται ο μαθητής-ερευνητής. Σε αυτό συντελούν ο βιωματικός, ενταξιακός και συμμετοχικός χαρακτήρας της έρευνας στην εκπαίδευση ο οποίος συνεισφέρει στην εξομάλυνση των διαφορών και στη δημιουργία ενσυναίσθησης μεταξύ των παιδιών.
Η έρευνα στηρίζεται στις αρχές της ισότιμης συμμετοχής της εκπαίδευσης για όλους καθώς και στην συμβολή της ερευνητικής διαδικασίας με ερευνητές τους μαθητές στην ανάπτυξη ενός ενταξιακού προσανατολισμού. Πρόκειται για μία έρευνα δράσης με ερευνητικά εργαλεία, τη συμμετοχική παρατήρηση, το ημερολόγιο της εκπαιδευτικού, τις παρατηρήσεις των κριτικών φίλων, το υλικό που προέκυψε από τις παραγωγές των παιδιών και τις φωτογραφήσεις των δράσεων. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσε η Β' τάξη ενός ιδιωτικού Δημοτικού σχολείου του Πειραιά. Η μέθοδος ανάλυσης των ευρημάτων ήταν ένας συνδυασμός της ανάλυσης περιεχομένου και της θεματικής ανάλυσης. Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κωδικοποιήθηκαν με στόχο να ξεκαθαριστούν σε κατηγορίες που προέρχονται από τη βιβλιογραφία.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι μαθητές μέσα από την ενεργητική εμπλοκή τους στην ερευνητική διαδικασία μπόρεσαν να λάβουν αποφάσεις, να επιλύσουν προβλήματα και μέσω του αναστοχασμού να χρησιμοποιήσουν αυτά που έμαθαν στην μετέπειτα πορεία τους. Επιπλέον, οι μαθητές μέσα από την ερευνητική διαδικασία κατέκτησαν την ατομική και συλλογική γνώση αναγνωρίζοντας και εντάσσοντας το διαφορετικό στην πολυπολιτισμική ομάδα της τάξης τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
μαθητές-ερευνητές, ενταξιακός προσανατολισμός, ενεργητική εμπλοκή μαθητών, έρευνα-δράση, αναστοχασμός, διερευνητική μάθηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
115
Αριθμός σελίδων:
180
Σιούτη-Πετμεζά Σεμέλη - Διπλωματική Εργασία.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο