Μελέτη της ποιότητας ζωής μετά από επεμβάσεις γαστρεκτομής στον καρκίνο του στομάχου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2938689 80 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Ογκολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-13
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Καρατζιάς Βασίλειος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Διονύσιος Βώρος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Θεοδόσιος Θεοδοσόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Θεοδώρου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της ποιότητας ζωής μετά από επεμβάσεις γαστρεκτομής στον καρκίνο του στομάχου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της ποιότητας ζωής μετά από επεμβάσεις γαστρεκτομής στον καρκίνο του στομάχου
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΣΚΟΠΟΣ
Ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας του γαστρικού καρκίνου αποτελεί η χειρουργική εκτομή. Ο πρώιμος γαστρικός καρκίνος (Early Gastric Cancer- EGC) χαμηλού μεταστατικού δυναμικού δύναται, ωστόσο, να αντιμετωπιστεί και ενδοσκοπικά, προσφέροντας αδιαμφισβήτητα καλύτερη ποιότητα ζωής. Η ενδοσκοπική εκτομή για EGCs εντός απόλυτων ενδείξεων αποτελεί ισοδύναμη θεραπευτική μέθοδο με τη χειρουργική εκτομή. Δεν έχει αποσαφηνιστεί όμως ο ρόλος της ESD στη θεραπεία του EGC εντός διευρυμένων ενδείξεων.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της ασφάλειας και της ογκολογικής επάρκειας της ESD στην αντιμετώπιση του EGC εντός διευρυμένων ενδείξεων. Διενεργήθηκε μια συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και μετα-ανάλυση άρθρων που συγκρίνουν τα αποτελέσματα της ESD με της χειρουργικής επέμβασης.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ
Διενεργήθηκε αναζήτηση σε διεθνείς βάσεις δεδομένων για την ανεύρεση άρθρων που συνέκριναν την ενδοσκοπική με τη χειρουργική αντιμετώπιση του EGC. Η ποιότητα των άρθρων αξιολογήθηκε με τη Newcastle-Ottawa Quality Assessment Scale. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο STATA. Ανάλογα του βαθμού ετερογένειας των άρθρων, για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκαν fixed-effects models ή random-effects models.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Επιλέχθηκαν 6 άρθρα για μετα-ανάλυση, βάσει των κριτηρίων ένταξης και αποκλεισμού, με 2024 ασθενείς, από χώρες της Ανατολικής Ασίας. Η συνολική επιβίωση (OS) προέκυψε μεγαλύτερη για την ομάδα της ESD (στατιστικά μη σημαντική). Το διάστημα ελεύθερο νόσου (DFS) και η σχετιζόμενη με τη νόσο επιβίωση (DSS) ήταν επίσης μεγαλύτερα στην ομάδα της ESD (στατιστικά μη σημαντικές διαφορές). Η πιθανότητα εμφάνισης τοπικής υποτροπής, όσο και μετάχρονου καρκίνου, ήταν μικρότερη για όσους υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Οι διαφορές και για τα δύο μεγέθη ήταν στατιστικά σημαντικές. Τέλος, ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών ήταν χωρίς στατιστική σημαντικότητα αυξημένος στην ομάδα που υποβλήθηκε σε χειρουργείο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η συνολική επιβίωση ασθενών με EGC εντός διευρυμένων ενδείξεων δεν επηρεάστηκε από τη χρήση της ESD. Η συχνότερη υποτροπή μετά από ESD καθιστά επιτακτική τη στενή παρακολούθηση. Η μέθοδος εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι φθηνότερη, λιγότερο επεμβατική, με μικρότερη νοσηρότητα και μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική θεραπεία του EGC πέραν της χειρουργικής. Πολυκεντρικές μελέτες από Δυτικές χώρες απαιτούνται προς διαπίστωση πιθανώς ανάλογων αποτελεσμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πρώιμος γαστρικός καρκίνος, Ενδοσκοπική υποβλεννογόνιος εκτομή, Γαστρεκτομή, Μετα-ανάλυση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
101
Αριθμός σελίδων:
114
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

KaratziasVasileios MSc.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.