«Η άσκηση επιχειρηματικής πολιτικής και η υποχρέωση μη ανταγωνισμού στους διευθύνοντες υπαλλήλους»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2939074 110 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εργατικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-17
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μπατσίλα Θεοφανή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Σκανδάλης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Η άσκηση επιχειρηματικής πολιτικής και η υποχρέωση μη ανταγωνισμού στους διευθύνοντες υπαλλήλους»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Η άσκηση επιχειρηματικής πολιτικής και η υποχρέωση μη ανταγωνισμού στους διευθύνοντες υπαλλήλους»
Περίληψη:
Βασική στόχευση της παρούσας μελέτης αποτελεί η ανάδειξη των προβληματικών λειτουργικών παρεπόμενων υποχρεώσεων της σύμβασης εργασίας των διευθυνοντων υπαλλήλων σε ένα αβέβαιο νομικό πλαίσιο, η σφαιρική αξιολογική αποτίμηση των ευθυνών και υποχρεώσεων με τις οποίες συνδέεται ο διευθύνων υπάλληλος και οι συνέπειες τους.
Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος της παρούσας μελέτης επιχειρείται μια πρώτη σκιαγράφηση των βασικότερων χαρακτηριστικών στοιχείων του εργασιακού καθεστώτος των διευθυνόντων υπαλλήλων και η ανάδειξη των προβληματικών στις οποίες ανάγεται η έως σήμερα απουσία ακριβούς νομοθετικής οριοθέτησης τους. Παράλληλα, αναδεικνύεται η συνήθης επιλογή των επιχειρήσεων για τη συσσώρευση περισσότερων κρίσιμων για την εξέλιξη της επιχείρησης ιδιοτήτων στο πρόσωπο των διευθύνοντων υπαλλήλων, όπως αυτή του διευθύνοντα συμβούλου και η περαιτέρω προβληματική που συνεπάγεται η εν λόγω συναλλακτική συνήθεια.
Στο δεύτερο κεφάλαιο της παρούσας επιδιώκεται η διαφώτιση και η ανάλυση αναδυόμενων προβληματικών που αφορούν στις παρεπόμενες εκ της εργασιακής συμβάσεως των διευθύνοντων υπαλλήλων υποχρεώσεις πίστης, εχεμύθειας και μη ανταγωνισμού, η τύχη των συνήθων συνομολογημένων συμβατικών ρητρών και η μετασυμβατική αντιμετώπιση και εξέλιξη της εργασιακής σχέσης υπό την εφαρμογή τους. Παράλληλα, στο τέταρτο κεφάλαιο εξετάζεται η τύχη και η ανάδειξη προβληματικών στο πλαίσιο των εμπορικού δικαίου υποχρεώσεων πίστεως και αποφυγής ανταγωνισμού στο πρόσωπο των διευθύνοντων υπαλλήλων και οι οποίες χρήζουν μείζονος σημασίας, καθώς συχνά η αποδοχή της παραβίασης τους συνιστά λόγο καταγγελίας εκτός των λοιπών σχέσεων και συμβάσεων που δύνανται να τους συνδέουν με το νομικό πρόσωπο της εταιρίας και το δ.σ αυτής και της συβάσεως εργασίας.
Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο επιχειρείται η σφαιρική προσέγγιση των βασικότερων ευθυνών που βαρύνουν τους διευθύνοντες υπαλλήλους και η ανάδειξη των σχετικών προβληματικών που αναδύονται από την πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων που προβλέπει η θέση και ο καθοριστικός τους ρόλος στην επιχειρησιακή δομή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εργατικό Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
διευθυνοντες υπάλληλοι, υποχρέωση μη ανταγωνισμού, μετασυμβατικές ρήτρες απαγόρευσης ανταγωνισμού, ρήτρες εχεμύθειας, ευθύνη διευθύνοντος υπαλλήλου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
61
Αριθμός σελίδων:
69
Η άσκηση επιχειρηματικής πολιτικής και η υποχρέωση μη ανταγωνισμού στους διευθύνοντες υπαλλήλους_final.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο