Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μαθηματικών προβλημάτων για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες

Διπλωματική Εργασία uoadl:2940136 65 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-26
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Γιαννακάκη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δέσποινα Πόταρη, Καθηγήτρια, Τμήμα Μαθηματικών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μαθηματικών προβλημάτων για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μαθηματικών προβλημάτων για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία στοχεύει στη διερεύνηση πιθανών τρόπων ενίσχυσης της μαθηματικής κατανόησης μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και μαθητών που έχουν γενικά χαμηλές επιδόσεις στα μαθηματικά. Η μελέτη έγινε σε ένα τμήμα χαμηλών επιδόσεων, ενός αγγλικού σχολείου στην Ελλάδα που εφαρμόζει την πρακτική setting και στο οποίο συνυπήρχαν δύο εκπαιδευτικοί (μαθηματικός και ψυχολόγος). Ακολουθήθηκε η μέθοδος της έρευνας σχεδιασμού. Σχεδιάστηκαν δύο διδακτικές παρεμβάσεις για τη διδασκαλία της πρώιμης άλγεβρας μέσω επίλυσης αφηγηματικών προβλημάτων. Η πρώτη στόχευε στην ενίσχυση της εννοιολογικής κατανόησης των μαθητών για τους αρνητικούς αριθμούς και βασίστηκε στη θεωρία της RME (Realistic Mathematics Education). Η δεύτερη στόχευε στην εισαγωγή της έννοιας της εξίσωσης. Η εφαρμογή τους έγινε μέσω τηλεκπαίδευσης εκτάκτου ανάγκης (Emergency Remote Education), λόγω της πανδημίας COVID-19.
Τα δεδομένα προέκυψαν από τις γραπτές απαντήσεις των μαθητών στις δραστηριότητες, τη μαγνητοσκόπηση των διαδικτυακών μαθημάτων και τις προσωπικές σημειώσεις από τις φάσεις του σχεδιασμού και της εφαρμογής. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε μέσω της ανάλυσης των κρίσιμων συμβάντων.
Στα αποτελέσματα σκιαγραφούνται τα στάδια σχεδιασμού, επανασχεδιασμού και εφαρμογής των διδακτικών παρεμβάσεων, καθώς και το πώς η ERE επηρέασε τα στάδια αυτά, τους ρόλους των εκπαιδευτικών και το βαθμό επίτευξης των διδακτικών στόχων. Η διδακτική παρέμβαση για τους αρνητικούς αριθμούς βοήθησε τους μαθητές να κατανοήσουν το «μείον» ως πρόσημο, πράξη αφαίρεσης και ορισμένοι το αντιλήφθηκαν και ως δηλωτικό του αντιθέτου. Η αριθμητική επίλυση αφηγηματικών προβλημάτων και η χρήση των άτυπων στρατηγικών των μαθητών έκανε ομαλότερη τη μετάβαση στην επίλυση εξισώσεων. Οι μαθητές όμως δυσκολεύονταν στην αναγνώριση της δομής αφηγηματικών προβλημάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, πρώιμη άλγεβρα, επίλυση προβλήματος, Realistic Mathematics Education, τηλεκπαίδευση εκτάκτου ανάγκης.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
85
Αριθμός σελίδων:
121
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

dipl_Giannakaki.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.