Εκτίμηση επιπτώσεων στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον -Κλιματική κρίση & Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2940316 166 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-30
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Τσάκλας Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντωνιάδης Κωνσταντίνος, Γεωλόγος - Περιβαλλοντολόγος M.Sc., P.G., C.P.G
Δρ. Νάστος Παναγιώτης, Καθηγητής Γεωγραφίας και Κλιματολογίας,
Δρ. Σκούρτσος Εμμανουήλ, Επίκ. Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας,
Δρ. Αντωνίου Βαρβάρα, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση επιπτώσεων στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον -Κλιματική κρίση & Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση επιπτώσεων στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον -Κλιματική κρίση & Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Περίληψη:
Οι πλημμύρες είθισται να προκαλούν τραυματισμούς, απώλειες ζωής, σημαντικά οικονομικά κόστη, ζημιές στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά καθώς και την επανεγκατάσταση των πολιτών. Εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο και τα οικονομικά κόστη εκτιμάται ότι είναι τεράστια. Στην Ευρώπη μεταξύ των ετών 1980-2017, το οικονομικό κόστος που οφείλονταν σε καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα ανήλθε στα 166 δις ευρώ περίπου. Το νούμερο αυτό μεταφράζεται στο ένα τρίτο περίπου των ζημιών που έχουν προκληθεί από συμβάντα που σχετίζονται με την κλιματική κρίση. Εάν η υφιστάμενη κατάσταση δεν αλλαχθεί, οι ζημιές που θα προκληθούν σε παγκόσμιο επίπεδο από τις πλημμύρες ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης εκτιμάται ότι θα έχουν μόνο αυξητικό χαρακτήρα. Η συχνότητα δε των πλημμυρών έχει ενταθεί από το 1985 και ύστερα ενώ τα τελευταία χρόνια η τάση καταδεικνύει ότι έχουν καταγραφεί υπερδιπλάσιες αστραπιαίες πλημμύρες μεσαίας έως μεγάλης έντασης σε σχέση με τα τέλη της δεκαετίας του '80. Διαπιστώνεται πως όσο αλλάζει το κλίμα, ο κόσμος βιώνει εντονότερες βροχοπτώσεις και καταιγίδες με ταυτόχρονη αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Εκτός από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, υπάρχουν και θα υπάρξουν υπερχειλίσεις ποταμών, πλημμύρες από βροχή και παράκτιες πλημμύρες λόγω της αύξησης της έντασης και της συχνότητας των πλημμυρών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Οι κλιματικές τάσεις και οι μελλοντικές προβολές του κλίματος μόνο καλές δεν είναι. Υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης των βροχοπτώσεων με την αντίστοιχη αύξηση των επιπτώσεων. Η παρούσα Διπλωματική Εργασία εστιάζει στα πλημμυρικά φαινόμενα που εκτιμάται ότι είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας [ΠΔΕ] καθώς και τις επιπτώσεις αυτών στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον. Γίνεται εκτενής αναφορά στο ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό-νομοθετικό πλαίσιο για την κλιματική κρίση. Παράλληλα, αναφέρονται αναλυτικά τα στάδια εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Επίσης, παρουσιάζονται οι δράσεις και τα μέτρα του ΠεΣΠΚΑ της ΠΔΕ που δόθηκε σε κοινή διαβούλευση το 2019. Τέλος, εξάγονται τα ζητούμενα συμπεράσματα και οι πιθανές λύσεις στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων για την ΠΔΕ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Πλημμύρες, Κλιματική Αλλαγή και Κλιματική Κρίση, Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Αντιμετώπιση Κλιματικής Κρίσης, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
32
Αριθμός σελίδων:
(104)
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2021.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο