«Νερό, το πολυτιμότερο αγαθό του πλανήτη και του Δήμου Ερμιονίδας! Ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσω της Περιβαλλοντικής Αγωγής με στόχο τη διασφάλιση της ποιοτικής και ποσοτικής επάρκειάς του»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2940393 68 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-30
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Τσιρτσίκου Ευγενία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λέκκας Ευθύμης
Καθηγητής ΕΚΠΑ,
Δρ Αντωναράκου Ασημίνα ,
Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Δρ Σκούρτσος Εμμανουήλ.
Επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Νερό, το πολυτιμότερο αγαθό του πλανήτη και του Δήμου Ερμιονίδας! Ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσω της Περιβαλλοντικής Αγωγής με στόχο τη διασφάλιση της ποιοτικής και ποσοτικής επάρκειάς του»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Νερό, το πολυτιμότερο αγαθό του πλανήτη και του Δήμου Ερμιονίδας! Ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσω της Περιβαλλοντικής Αγωγής με στόχο τη διασφάλιση της ποιοτικής και ποσοτικής επάρκειάς του»
Περίληψη:
Περίληψη
Το νερό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ύπαρξη κάθε μορφής ζωής. Είναι αναγκαίο και αναντικατάστατο, ως στοιχείο του περιβάλλοντος, ως κοινωνικό και οικονομικό αγαθό, για την επιβίωση και για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Αν και θεωρείται ανανεώσιμος φυσικός πόρος, καθώς τα αποθέματά του ανανεώνονται από τον υδρολογικό κύκλο, η ποσότητά του είναι περιορισμένη και η κατανομή του χωροχρονικά άνιση.
Αυξανόμενη αστικοποίηση, αλλαγές χρήσεων γης, βιομηχανική ανάπτυξη, εντατική γεωργία, κλιματική αλλαγή, υπερθέρμανση του πλανήτη και ρύπανση οδήγησαν σε υπερκατανάλωση και υποβάθμιση της ποιότητάς του. Η εντεινόμενη μείωση των αποθεμάτων επιβάλλει την προστασία και διατήρηση του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου. Η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου κι επομένως υποχρέωση και προτεραιότητα κάθε οργανωμένης πολιτείας να το προστατεύσει.
Οι τοπικές κοινότητες γνωρίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες κι ανάγκες τους καλούνται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση και ανάπτυξη των υδατικών πόρων τους, ιδιαίτερα, όταν αυτοί είναι περιορισμένοι.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται εκτίμηση της διαθεσιμότητας και ζήτησης ύδατος στον Δήμο Ερμιονίδας, που υπάγεται στη Λεκάνη Απορροής των Ρεμάτων του Αργολικού κόλπου. Η χερσόνησος της Ερμιονίδας με σχεδόν νησιωτικό, οριζόντιο διαμελισμό και ξηροθερμικές κλιματικές συνθήκες, χαρακτηρίζεται από περιορισμένους υδατικούς πόρους.
Τα προβλήματα ποιότητας και επάρκειας των υδατικών αποθεμάτων της οφείλονται σε φυσικά και ανθρωπογενή αίτια. Ο συνδυασμός άνομβρων ετών και αυξανόμενης ζήτησης έχει εντείνει τις πιέσεις, κυρίως στα υπόγεια νερά, όπου η απρογραμμάτιστη και συχνά παράνομη ανόρυξη γεωτρήσεων έχει εξαντλήσει τα περιθώρια φυσικής αναπλήρωσης. Αποτέλεσμα της υπεράντλησης είναι η εισροή της θάλασσας στον υδροφόρο ορίζοντα, καθιστώντας το νερό ακατάλληλο για ύδρευση, ανάγκη απόλυτης προτεραιότητας.
Εμπόδιο στη διαχείριση του νερού είναι η υποβάθμιση του προβλήματος, η κερδοσκοπία και η ανευθυνότητα, η αδιαφορία και το έλλειμμα περιβαλλοντικής συνείδησης και παιδείας. Η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική, αν το νερό είχε τη θέση που του αρμόζει στα Σχολικά Προγράμματα και συμπληρωνόταν με εκστρατείες ενημέρωσης μέσω των Ο.Τ.Α.. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση πρέπει να αξιοποιηθεί ενεργά, ώστε να ανατρέψει τη νοοτροπία «ιδιοποίησης» και κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, καθιστώντας τα παιδιά πρεσβευτές ηθικών περιβαλλοντικών αξιών στην οικογένεια και την ευρύτερη κοινωνία.
Στόχος της εργασίας είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, αντιμετώπισης του φαινομένου υφαλμύρωσης και κάλυψης των αναγκών, μέσω της διαμόρφωσης ενημερωμένων κι ευσυνείδητων καταναλωτών, ξεκινώντας από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
νερό, υδατικοί πόροι, πιέσεις, επάρκεια, οδηγία πλαίσιο, φορείς διαχείρισης, υδατικό διαμέρισμα, Ερμιονίδα, ευαισθητοποίηση, διακυβέρνηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
94
Αριθμός σελίδων:
113
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ-ΔΙΑΤΡΙΒΗ-ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΣΙΡΤΣΙΚΟΥ.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο