«Δημιουργικότητα και Αυτοσχεδιασμός στη Διδακτική Φυσικών Επιστημών στο Δημοτικό Σχολείο: Η Συμβολή τους στην Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Κοινωνικής & Συναισθηματικής Μάθησης και Βαθύτερης Μάθησης»

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2940414 182 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.)
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-06
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Κότσαρη Κωνσταντίνα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
1. Ζαχαρούλα Σμυρναίου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
2. Αικατερίνη Διαμαντάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
3. Αθανάσιος Βέρδης, Επίκουρος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
4. Χρόνης Κυνηγός, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
5. Δέσποινα Πόταρη, Καθηγήτρια, Μαθηματικό - ΕΚΠΑ
6. Ασημίνα Αντωναράκου, Καθηγήτρια, Γεωλογικό - ΕΚΠΑ
7. Κλειώ Φανουράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Θεατρικών Σπουδών - ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Δημιουργικότητα και Αυτοσχεδιασμός στη Διδακτική Φυσικών Επιστημών στο Δημοτικό Σχολείο: Η Συμβολή τους στην Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Κοινωνικής & Συναισθηματικής Μάθησης και Βαθύτερης Μάθησης»
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δημιουργικότητα και Αυτοσχεδιασμός στη Διδακτική Φυσικών Επιστημών στο Δημοτικό Σχολείο: Η Συμβολή τους στην Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Κοινωνικής & Συναισθηματικής Μάθησης και Βαθύτερης Μάθησης
Περίληψη:
Η καλλιέργεια δεξιοτήτων Κοινωνικής - Συναισθηματικής Μάθησης και Βαθύτερης Μάθησης είναι από τις κεντρικές δεξιότητες του μέλλοντος, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ «Μέλλον της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων 2030». Οι δεξιότητες αυτές θα πρέπει να αρχίσουν να αναπτύσσονται από το νηπιαγωγείο και να καταλήξουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ακόμη και στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η συγκεκριμένη διδακτορική διατριβή έχει θέμα «Δημιουργικότητα και Αυτοσχεδιασμός στη Μάθηση της Επιστήμης του Δημοτικού Σχολείου και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη Κοινωνικών – Συναισθηματικών και Βαθύτερων Μαθησιακών Δεξιοτήτων. Η έρευνα διεξήχθη κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και οι συμμετέχοντες ήταν 80 μαθητές δημοτικού 10-12 ετών, 3 ερευνητές και 3 καθηγητές τέχνης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας χρησιμοποιήσαμε την πλατφόρμα εξ αποστάσεως μάθησης (e-class) από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Το μεθοδολογικό πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν η Εκπαιδευτική Έρευνα Με Βάση τη Σχεδίαση. Σκοπός της έρευνας ήταν η δημιουργία μιας διασύνδεσης αυτοσχεδιασμού και δημιουργικότητας μέσω μεθοδολογικών προσεγγίσεων της Τέχνης και της Επιστήμης κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας στα Μαθήματα Επιστήμης. Επιπλέον, σκοπός της διατριβής αυτής ήταν η ανάπτυξη ενός νέου παιδαγωγικού πλαισίου που ενσωματώνει τις διαστάσεις του Αυτοσχεδιασμού και της Δημιουργικότητας στον τομέα της διδασκαλίας των φυσικών επιστημών στο Δημοτικό Σχολείο, με τέτοιο τρόπο ώστε να προωθεί τις Κοινωνικές - Συναισθηματικές και Βαθύτερες Μαθησιακές Δεξιότητες. Για την επίτευξη των στόχων, σχεδιάστηκαν πρωτότυπες εργαλειοθήκες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και ερευνητές όπου περιγράφονται λεπτομερώς οι διάφορες δραστηριότητες στις 4 φάσεις της έρευνας: α) οι αρχικές ιδέες των μαθητών, β) η επιστημονική γνώση, γ) η καλλιτεχνική έκφραση, δ) η αξιολόγηση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Φυσικές Επιστήμες, Δημοτικό Σχολείο, Καλλιέργεια Δεξιοτήτων, Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση, Βαθύτερη Μάθηση, Αυτοσχεδιασμός, Δημιουργικότητα, Εκπαιδευτική Έρευνα Σχεδιασμού
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
353
Αριθμός σελίδων:
295
ΚΟΤΣΑΡΗ_ΔΔ_2021_τελικό.pdf (13 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο

 


Παραρτήματα_Εργαλειοθήκες.zip
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.