Ξαφνικές πλημμύρες και ροές κορημάτων. Η περίπτωση της Μάνδρας (15 Νοεμβρίου 2017). / Flash floods and debris flows. The case of Mandra, Greece (November 15th, 2017)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2940581 209 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Environmental, Disasters and Crises Management Strategies
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-01
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Γραμμένου Αφροδίτη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Εμμανουήλ Σκούρτσος, Επ. Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Μαρία Σταυροπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ξαφνικές πλημμύρες και ροές κορημάτων. Η περίπτωση της Μάνδρας (15 Νοεμβρίου 2017). / Flash floods and debris flows. The case of Mandra, Greece (November 15th, 2017)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ξαφνικές πλημμύρες και ροές κορημάτων. Η περίπτωση της Μάνδρας (15 Νοεμβρίου 2017).
Περίληψη:
Σκοπός της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η παρουσίαση και περιγραφή των φαινομένων των ροών και πλημμυρών κορημάτων, κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής πλημμύρας. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος, αναλύεται η φύση του φαινομένου, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του, η σχετική ταξινόμηση, ποιοι παράγοντες το επηρεάζουν και τι μελετάται στο πεδίο.
Στα πλαίσια της εργασίας, στο δεύτερο μέρος, μελετάται η περιοχή του όρους Πατέρας, ανάντη της Μάνδρας. Στη συγκεκριμένη μελέτη εξετάζεται η κατανομή των φαινομένων στο χώρο, η διαδοχή των συμβάντων, τα χαρακτηριστικά τους και οι παράγοντες που επέδρασαν κατά τη διάρκεια της ξαφνικής πλημμύρας στις 15 Νοεμβρίου 2017, στην περιοχή αυτή και ειδικά στις λεκάνες Σούρες και Αγίας Αικατερίνης.
Στην περιοχή παρατηρήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν δεκάδες περιπτώσεις ροών και πλημμυρών κορημάτων, κατανεμημένες στην περιοχή που συγκέντρωσε τη μέγιστη αθροιστική βροχόπτωση, και προς τα κατάντη, στις λεκάνες του Κουλουριώτικου, του Σούρες και της Αγίας Αικατερίνης. Μεταξύ των δυο λεκανών που ερευνήθηκαν με περισσότερη λεπτομέρεια, και ως προς τον αριθμό και ως προς τη συνολική έκταση αλλά και τη μέγιστη τάξη μεγέθους, υπερέχει η λεκάνη της Αγίας Αικατερίνης της λεκάνης Σούρες, με φαινόμενα που φτάνουν την τάξη 5 (έκταση πάνω από 40 στρέμματα). Οι μικρής τάξης ροές συνήθως καταλήγουν σε κλάδους αποδέκτες μεγαλύτερης τάξης και τους τροφοδοτούν με φερτά υλικά, τα οποία ανάλογα με την υδραυλική του κλάδου και τη δυναμική της πλημμύρας μεταφέρονται κατάντη ανάλογα με την κοκκομετρία τους. Έχουν επηρεαστεί περισσότερο περιοχές με λίγη ή καθόλου βλάστηση, ενώ η δασοκάλυψη παρατηρήθηκε ότι λειτουργεί προστατευτικά και ως προς την έναυση και ως προς την εξάπλωση και τελική απόθεση του υλικού. Ρόλο παίζουν επίσης ανθρώπινες κατασκευές και εμπόδια κατά μήκος της ροής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ροές κορημάτων, ξαφνικές πλημμύρες
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
66
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Γραμμένου_Αφροδίτη_Διπλωματική_Debris Flow_2021_Μάρτιος.pdf
6 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.