Παράγοντες Τρωτότητας σε Καταστροφές. Επισκόπηση και Παραδείγματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2940614 241 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-01
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Γκιάτας Αριστείδης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Ε. Λέκκας, Καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α.
Δρ. Σ. Λόζιος, Επίκουρος Καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α.
Δρ. Κ. Σούκης Μ.Δ.Ε., Ε.ΔΙ.Π. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α.
Ε. Ανδρεαδάκης Μ.Δ.Ε., Ε.Τ.Ε.Π. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παράγοντες Τρωτότητας σε Καταστροφές. Επισκόπηση και Παραδείγματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παράγοντες Τρωτότητας σε Καταστροφές. Επισκόπηση και Παραδείγματα
Περίληψη:
Η αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των φυσικών κινδύνων, όπως των δασικών πυρκαγιών, και οι αιφνίδιες και απρόβλεπτες απειλητικές καταστάσεις, οι οποίες προκαλούν ολέθριες επιπτώσεις, είναι αναγνωρισμένες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μέγεθος των επιπτώσεων δεν εξαρτάται μόνο από τη σφοδρότητα των κινδύνων, αλλά και από την έκθεση και τρωτότητα των πληττόμενων πληθυσμών και υποδομών.

Η τρωτότητα δηλώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που καθορίζονται από φυσικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι αυξάνουν την ευπάθεια ενός ατόμου, μιας κοινότητας ή κοινωνίας και των περιουσιακών στοιχείων ή συστημάτων στις επιπτώσεις των κινδύνων. Τα διαφορετικά επίπεδα τρωτότητας εξηγούν γιατί κάποια μη ακραία γεγονότα ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακραίες επιπτώσεις και καταστροφές, ενώ κάποια ακραία γεγονότα ενδέχεται να μην οδηγήσουν. Σε ακραίους κινδύνους, οι χώρες χαμηλού και χαμηλότερου εισοδήματος βιώνουν πολύ μεγαλύτερες απώλειες σε σύγκριση με τις χώρες υψηλότερου εισοδήματος.

Η έρευνα στην τρωτότητα υποστηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα διεπιστημονικών θεωριών, οι οποίες βασίζονται σε επιστημολογίες των φυσικών και κοινωνικών επιστημών. Το πρώτο σημαντικό βήμα για την αποτελεσματική μείωση της διακινδύνευσης από καταστροφές είναι η αξιολόγηση της τρωτότητας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Όταν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και ο πληθυσμός γνωρίζουν τους παράγοντες που καθορίζουν την τρωτότητα μιας κοινότητας, δύνανται να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν κανονισμούς και προγράμματα ευαισθητοποίησης για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας.

Τα τελευταία χρόνια εκδηλώθηκαν παγκόσμια πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές με εκτεταμένες υλικές, περιβαλλοντικές και ανθρώπινες απώλειες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Από τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι πυρκαγιές που συμβαίνουν στις ζώνες μίξης δασών-οικισμών, επειδή διαθέτουν μεγάλη έκταση εύφλεκτης βλάστησης, πολυάριθμες δομές και άφθονες πηγές ανάφλεξης.

Στη μελέτη αυτή, διερευνούμε τους παράγοντες τρωτότητας σε ζώνες μίξης δασών-οικισμών και παρουσιάζουμε τα επιστημονικά δεδομένα της πυρκαγιάς στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, καθώς και τα στατιστικά στοιχεία της αυθαίρετης δόμησης στον οικισμό Μάτι. Επίσης, παρουσιάζουμε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, το οποίο θα αποτελέσει πρότυπο χωρικής οργάνωσης για περιοχές με αντίστοιχα χαρακτηριστικά στοιχεία και παράγοντες τρωτότητας, καθιστώντας τες περισσότερο ανθεκτικές σε φυσικές καταστροφές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Τρωτότητα, Παράγοντες Τρωτότητας, Επίπεδο Τρωτότητας, Αξιολόγηση Τρωτότητας, Ζώνη Μίξης Δασών-Οικισμών
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
82
Αριθμός σελίδων:
51
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

MSc Thesis Gkiatas Aristeidis.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.