Η εγκατάσταση των Γότθων στη βυζαντινή αυτοκρατορία (4ος-6ος αι.). Οι επιπτώσεις στη βυζαντινή Πολιτεία και κοινωνία.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2942676 319 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βυζαντινή Ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-18
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Αντωνόπουλος Γεώργιος-Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικολάου Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Βυζαντινού Κράτους, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τόνια Κιουσοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορία του Βυζαντινού Κράτους, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μεργιαλή-Σαχά Σοφία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Βυζαντινού Κράτους, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εγκατάσταση των Γότθων στη βυζαντινή αυτοκρατορία (4ος-6ος αι.). Οι επιπτώσεις στη βυζαντινή Πολιτεία και κοινωνία.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η εγκατάσταση των Γότθων στη βυζαντινή αυτοκρατορία (4ος-6ος αι.). Οι επιπτώσεις στη βυζαντινή Πολιτεία και κοινωνία.
Περίληψη:
Η εγκατάσταση των βαρβαρικών φύλων εντός της αυτοκρατορίας αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες του βυζαντινού κράτους κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Η πολιτική εξουσία προωθούσε την πολιτική της εποίκισης των συνοριακών περιοχών με ξένους λαούς, στοχεύοντας στη δημογραφική, οικονομική και κυρίως στρατιωτική ενίσχυση της αυτοκρατορικής επικράτειας μέσα σε μια περίοδο κατά την οποία το Βυζάντιο ενεπλάκη σε πλήθος πολεμικών αναμετρήσεων πολλές φορές σε πολλαπλά μέτωπα. Επιπροσθέτως, με την υποταγή και αφομοίωση μέρους του πληθυσμού θα πετύχαινε κάποιο έλεγχο στις κινήσεις τους και μακροπρόθεσμα τη σταδιακή διάσπαση και αποδυνάμωση τους.
Από τους λαούς που εγκαταστάθηκαν εντός της αυτοκρατορίας και υπηρέτησαν στον βυζαντινό στρατό, σημαντικό ήταν το ποσοστό των πολεμιστών που προσέφεραν οι λαοί του παραδουνάβιου χώρου. Από τους λαούς αυτούς διακρίνονταν κυρίως οι γερμανικής καταγωγής Γότθοι. Πληροφορίες για την εγκατάσταση και τη συμμετοχή τους στις εκστρατείες του βυζαντινού κράτους διαθέτουμε από τα τέλη του 4ου αιώνα μέχρι και τα μέσα του 6ου. Στο πρώτο μέρος της παρούσας διπλωματικής εργασίας επιχειρείται η μελέτη του ζητήματος της εγκατάστασης των Γότθων στην αυτοκρατορία, από τις αρχές του 4ου αιώνα μέχρι και τα μέσα του 6ου. Εξετάζονται οι περιοχές όπου οι Γότθοι εγκαταστάθηκαν, οι όροι εγκατάστασης τους και τα κριτήρια επιλογής των περιοχών αυτών.
Οι σχέσεις όμως του Βυζαντίου με τους Γότθους δεν ήταν ανέκαθεν φιλικές. Οι βυζαντινές πηγές της πρώιμης βυζαντινής περιόδου κάνουν συχνά αναφορές στις πολεμικές συγκρούσεις της βυζαντινής αυτοκρατορίας με τους Γότθους. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων αυτών το βυζαντινό κράτος γνώρισε μεγάλη ήττα στην περιοχή της Αδριανούπολης το 378, συνέπεια της οποίας να χαθούν τα 2/3 του βυζαντινού στρατού μαζί με τον αυτοκράτορα Ουάλη (364-378). Επομένως, η εγκατάσταση ενός λαού, ανέκαθεν εχθρικού προς το Βυζάντιο, εντός της αυτοκρατορίας δεν αποτέλεσε μια εύκολη διαδικασία. Η κεντρική εξουσία έπρεπε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των γότθων εποίκων, προκειμένου να υλοποιήσει ένα ομαλό σχέδιο εγκατάστασης. Από την άλλη, η βυζαντινή κοινωνία κλήθηκε να εντάξει στον ιστό της ανομοιογενείς ομάδες πληθυσμού με τις οποίες είχε έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση. Στο δεύτερο μέρος εξετάζονται οι επιπτώσεις της εγκατάστασης των Γότθων στην βυζαντινή Πολιτεία και κοινωνία καθώς επίσης και οι ιδεολογικές αντιλήψεις των Βυζαντινών για τους Γότθους. Η εργασία ολοκληρώνεται με τη μελέτη των επιδιώξεων και των αντιλήψεων των Γότθων για το Βυζάντιο. Δυστυχώς, η απουσία γραπτών κειμένων από φορείς του δικού τους πολιτισμού καθιστούν θολή την εικόνα του Βυζαντίου όπως την αντιλήφθηκαν οι τελευταίοι. Ωστόσο, η προσεχτική εξέταση των βυζαντινών πηγών επιτρέπει σε ένα βαθμό την εξαγωγή ορισμένων σημαντικών συμπερασμάτων σχετικά με τις προσδοκίες των διαφόρων γοτθικών πληθυσμιακών ομάδων που εγκαταστάθηκαν στην αυτοκρατορία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Γότθοι, βάρβαροι, Ουλφίλας, βυζαντινός στρατός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
429
Αριθμός σελίδων:
126
ΜΔΕ, Αντωνόπουλος Γεώργιος Ιωάννης.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο