Μιχαήλ Ψελλός και Δαιμονολογία

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2943011 257 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Φιλοσοφίας
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-13
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Κοκοτσάκη Αρχόντισσα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Γ. Αραμπατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Φιλοσοφία, ΕΚΠΑ
Κ. Ιεροδιακόνου, Καθηγήτρια, Ι.Φ.Ε, ΕΚΠΑ,
Γ. Χ. Στείρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Φιλοσοφία, ΕΚΠΑ
Ι.Καλογεράκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Φιλοσοφία, ΕΚΠΑ
Ε.Πρωτοπαπαδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Φιλοσοφία, ΕΚΠΑ
Η.Τεμπέλης, Καθηγητής, Φιλοσοφία, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
Γ.Ν.Βλαχάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ι.Φ.Ε, ΕΑΠ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μιχαήλ Ψελλός και Δαιμονολογία
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μιχαήλ Ψελλός και Δαιμονολογία
Περίληψη:
Αυτή η διατριβή ασχολείται με τις δαιμονολογικές πεποιθήσεις του Μιχαήλ Ψελλού (1017-1090). Ο Μιχαήλ Ψελλός ήταν γνώστης της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Εξέτασε την κοσμολογία, συνδυάζοντας τις γνώσεις του με τις Χριστιανικές πεποιθήσεις. Παρουσιάζεται γνωσιακό υλικό για τις αρχαίες θρησκείες και επίσης, οι θέσεις του Μιχαήλ Ψελλού για τα ζητήματα της Δημιουργίας, της Αρετής και της Επιστήμης, αναδεικνύοντας την διαλογική συνάντηση της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας με τον Χριστιανισμό. Για τον Μιχαήλ Ψελλό, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ήταν η βάση για την κατανόηση και την αποκωδικοποίηση των πτυχών του Χριστιανισμού καθώς προσπαθεί να προσεγγίσει τον μυστικισμό και τη δαιμονολογία. Εξέτασε την ύπαρξη δαιμόνων και περιέγραψε τις κατηγορίες και τις δυνάμεις τους. Η γνώση του για τους Χαλδαϊκούς Χρησμούς και τις αρχαίες θρησκείες του επέτρεψε να πραγματοποιήσει μια διεξοδική ανάλυση της δαιμονολογίας.
Η περίοδος του Μεσοβυζαντίου χαρακτηρίζεται από την έντονη παρουσία της Εκκλησίας που είναι στο κέντρο της κοινωνικής και της πνευματικής ζωής. Ταυτόχρονα, οι διανοούμενοι της εποχής μελέτησαν την επιστήμη κάτω από το πρίσμα της Αρχαίας φιλοσοφίας και ο Νεοπλατωνισμός επηρέασε βαθιά τον τρόπο εξέτασης της Θεολογίας. Ο Μιχαήλ Ψελλός επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη πλατωνική και τη νεοπλατωνική σκέψη, αλλά στην ανάλυσή του, απέρριψε πτυχές που δεν ταιριάζουν με τον Χριστιανισμό. Ήταν επίσης γνώστης και μελετητής των θρησκευτικών παραδόσεων, του αποκρυφισμού και της αλχημείας. Ως βυζαντινός μελετητής άφησε μια τεράστια κληρονομιά και το έργο του επηρέασε τους Ευρωπαίους συγγραφείς της Αναγέννησης. Ένας μεγάλος αριθμός αρχαίων ελληνικών κειμένων διασώθηκε χάρη στο έργο του. Η φιλοσοφική πραγματεία με τίτλο De Operatione Daemonum στην αυθεντική της μορφή βασίζεται σε μια παρισινή έκδοση που δημοσιεύθηκε από τον G. Gaulmin Gautier και το λατινικό κείμενο από τον Pierre Morel (1577). Η απόδοση της πραγματείας στον Μιχαήλ Ψελλό έχει αμφισβητηθεί από τους σύγχρονους μελετητές, εντούτοις, η πραγματεία παραμένει ένα πολύ σημαντικό πληροφοριακό υλικό για τη δαιμονολογική σκέψη στην Ανατολική Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Μιχαήλ Ψελλός, Περί ενεργείας Δαιμόνων, Χαλδαϊκές και Νεοπλατωνικές δαιμονολογικές πεποιθήσεις, Χριστιανισμός, Αναγέννηση.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
194
Αριθμός σελίδων:
198
ΜΙΧΑΗΛ ΨΕΛΛΟΣ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΟΛΟΓΙΑ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο