Μελέτη των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών της μετωπιαίας ινωτικής αλωπεκίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2943128 90 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σύγχρονη διαγνωστική στη Δερματολογία και την Αλλεργιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-16
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Τσανταρλιώτη Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κατούλης Αλέξανδρος , Καθηγητής , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ρηγόπουλος Δημήτριος , Καθηγητής , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γρηγορίου Σταμάτιος , Επίκουρος Καθηγητής , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών της μετωπιαίας ινωτικής αλωπεκίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών της μετωπιαίας ινωτικής αλωπεκίας
Περίληψη:
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η καταγραφή των επιδημιολογικών στοιχείων ασθενών με FFA, οι οποίοι έχουν εξεταστεί και διαγνωστεί την τελευταία εξαετία από τον Καθηγητή Δερματολογίας Δρ. Κατούλη Αλέξανδρο στη Β’ Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», και η διερεύνηση των πιθανών παραγόντων που μπορεί να επηρεάζουν την νόσο.
Για τη μελέτη δημιουργήθηκε ειδικό ερωτηματολόγιο κατόπιν διερεύνησης διάφορων παραγόντων που πιθανώς να σχετίζονται με το συγκεκριμένο νόσημα. Οι ερωτήσεις που τέθηκαν αφορούν τα δημογραφικά στοιχεία, το ατομικό ιστορικό, τη χρήση προϊόντων περιποίησης μαλλιών και κάποιες συνήθειες των ασθενών. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και συνέντευξης κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης των ασθενών στο νοσοκομείο. Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε από την ερευνήτρια.
Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 49 ασθενείς εκ των οποίων 48 γυναίκες. Η ηλικία των ασθενών κυμαινόταν από τα 26 μέχρι και τα 88 έτη, με μέση ηλικία εμφάνισης συμπτωμάτων τα 57,3 έτη. Το 51% ήταν υπέρβαροι και το 12% παχύσαρκοι. Το 71% των ασθενών είχαν φωτότυπο δέρματος κατά Fitzpatrick 3/4. Το 88% των ασθενών εμφάνιζε συμπτώματα απώλειας φρυδιών. Στο 77% των γυναικών η εμμηνόπαυση ξεκίνησε φυσιολογικά και στο 15% ιατρογενώς. Δεν παρατηρήθηκε διαφοροποίηση στην εξέλιξη της νόσου συγκριτικά με τον τύπο της εμμηνόπαυσης. Μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων οι ασθενείς μείωσαν την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και μείωσαν ελαφρώς τη χρήση καλλωπιστικών προϊόντων μαλλιών. Το 86% των ασθενών ανέφερε υψηλά επίπεδα συχνού άγχους, και κατά 74% λίγο πριν την εκδήλωση της νόσου.
Τα αποτελέσματα της εργασίας συμφωνούν σε μεγάλο ποσοστό με τα δεδομένα που αντλούμε από την ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας. Κρίνεται ωστόσο απαραίτητο να πραγματοποιηθούν περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες με σκοπό την καλύτερη διάγνωση της νόσου, την πρόγνωση και την εξέλιξη της, και παράλληλα η έρευνα να προσανατολισθεί σε νέες θεραπείες για την αντιμετώπισή της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Mετωπιαία ινωτική αλωπεκία, Επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, Εμμηνόπαυση, Απώλεια φρυδιών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
124
Αριθμός σελίδων:
91
Διπλωματικη FFA - Tσανταρλιώτη Χριστίνα.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο