«Απεικονίσεις οχυρωματικών έργων και πολεμικών γεγονότων στις βενετοκρατούμενες περιοχές του ελλαδικού χώρου σε έργα τέχνης από την Ελλάδα και την Ιταλία»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2944952 172 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Ελληνορωμαϊκές - Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-20
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σκασίλα Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Πάλλης, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης

Γεράσιμος Δ. Παγκράτης, Καθηγητής και Διευθυντής του ΠΜΣ του Τμημ. Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Απεικονίσεις οχυρωματικών έργων και πολεμικών γεγονότων στις βενετοκρατούμενες περιοχές του ελλαδικού χώρου σε έργα τέχνης από την Ελλάδα και την Ιταλία»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Απεικονίσεις οχυρωματικών έργων και πολεμικών γεγονότων στις βενετοκρατούμενες περιοχές του ελλαδικού χώρου σε έργα τέχνης από την Ελλάδα και την Ιταλία»
Περίληψη:
Στην εργασία εξετάζεται η απεικόνιση οχυρωματικών έργων – μνημείων και σημαντικών πολεμικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στον ελλαδικό χώρο κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας και αποτελούν την θεματολογία έργων τέχνης που φυλάσσονται σε μουσεία κυρίως της Ιταλίας και της Ελλάδας. Τα έργα τέχνης έχουν φιλοτεχνήσει επώνυμοι ή και ανώνυμοι καλλιτέχνες του 16ου και 17ου αιώνα. Όσα από τα έργα αυτά σχετίζονται με τις απεικονίσεις των χαρτών των νησιών –κτήσεων της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας ήταν «εργαλεία» χρήσιμα για την ασφαλή ναυσιπλοΐα του ενετικού εμπορικού στόλου στα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και αποτελούν απόδειξη της εξελιγμένης για την εποχή γνώση της γεωγραφίας και κατ’ επέκταση της εφαρμογής της στον τομέα της χαρτογραφίας. Η διάδοση και η αναπαραγωγή των γεωγραφικών – ναυτικών χαρτών της εποχής οφείλεται κυρίως στην εξέλιξη της τυπογραφίας. Πρωτοπορία στην δημιουργία και παραγωγή χαρτών θεωρείται αυτήν την εποχή η Ιταλία και κατά κύριο λόγο, η Βενετία.
Οι απεικονίσεις των οχυρών αποτελούν δείγμα της υψηλής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής γνώσης των μηχανικών της εποχής που βρίσκονταν στις υπηρεσίες της Βενετίας.
Τα έργα ζωγραφικής με θέμα τα πολεμικά γεγονότα της εποχής αυτής, όπως η νίκη στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου είναι «προπαγανδιστικά» ή «αλληγορικά» και έχουν σκοπό να εκθειάσουν την ισχύ και τον σημαντικό ρόλο της Βενετίας και των άλλων χριστιανικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην ναυμαχία κατά των Οθωμανών Τούρκων.
Τα έργα γλυπτικής που σχετίζονται με τα πολεμικά γεγονότα είναι ταφικά μνημεία ηρωικών προσωπικοτήτων που έπεσαν στις μάχες κατά των Οθωμανών όπως η ηρωική μορφή του Marcantonio Bragadin στην πολιορκία της Αμμοχώστου ή ανδριάντες σημαντικών ναυάρχων, όπως ο Don Giovanni D’Austria.
Στην εργασία γίνεται επίσης αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο και την πολιτική κατάσταση της εποχής και περιγραφή των γεγονότων των πολιορκιών και των μαχών που απεικονίζονται στα έργα τέχνης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Βενετοκρατία στον ελλαδικό χώρο τον 16ο και 17ο αιώνα, Οχυρωματικά έργα, Έργα τέχνης, Κυπριακός πόλεμος, Ναυμαχία της Ναυπάκτου, Κρητικός πόλεμος.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
62
Αριθμός σελίδων:
155
Skasila Tesi Finale 2021.pdf (9 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο