O ρόλος του τύπου προσκόλλησης στο στρες και οι επιπτώσεις στην υγεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2945098 101 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Η Επιστήμη του Στρές και η Προαγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-20
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μπετεινάκη Δέσποινα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δαρβίρη Χριστίνα, Καθηγήτρια, Ιατρική σχολή ΕΚΠΑ
Χρούσος Γεώργιος, Ομότιμος καθηγητής, Ιατρική σχολή ΕΚΠΑ
Μπακοπούλου Φλώρα, Επίκουρη καθηγήτρια, Ιατρική σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
O ρόλος του τύπου προσκόλλησης στο στρες και οι επιπτώσεις στην υγεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
O ρόλος του τύπου προσκόλλησης στο στρες και οι επιπτώσεις στην υγεία
Περίληψη:
Το στρες είναι ένα πολυεπίπεδο φαινόμενο με σημαντικό αντίκτυπο στην σωματική και την ψυχική υγεία. Σε κάθε στάδιο της ζωής του ανθρώπου, τα χαρακτηριστικά των σχέσεων - δεσμών που συνάπτει με τους άλλους επηρεάζουν το στρες. Το γνωσιακό , συναισθηματικό ,συμπεριφορικό και νευροβιολογικό υπόβαθρο του στρες ,αποτελεί αντικείμενο εντατικής έρευνας. Οι επιπτώσεις του στρες ,στην ανθρώπινη υγεία ,καθιστούν αναγκαία την εύρεση αποτελεσματικών θεραπευτικών προσεγγίσεων. Η ενσυνειδητότητα (mindfulness), ως θεραπευτική πρακτική αλλά και ως τρόπος ζωής που επιδιώκει την αυτεπίγνωση, εμφανίζεται ως αντιστάθμισμα του αντιλαμβανόμενου στρες.
Η παρούσα μελέτη αποτελεί συγχρονική έρευνα βασισμένη σε σταθμισμένα ερωτηματολόγια. Διερευνούμε τον τύπο προσκόλλησης δείγματος 211 ατόμων, το αντιλαμβανόμενο άγχος και το επίπεδο ενσυνειδητότητας τους σε συνάφεια με τις αναφερόμενες σωματικές ή/και ψυχικές νόσους τους.
Η πλειονότητα των συμμετεχόντων κατατάσσεται στον αγχώδη ή αποφευκτικό τύπο δεσμού. Το 80% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι πάσχει από κάποιο σωματικό ή ψυχικό νόσημα με προεξάρχοντα το μυοσκελετικό άλγος, την κεφαλαλγία και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Τροποποιήσιμοι και μη τροποποιήσιμοι παράγοντες (φύλο, ηλικία, εκπαίδευση, εργασία κ.α.) συμβάλλουν στο αντιλαμβανόμενο άγχος και στην διαμόρφωση του τύπου δεσμού. Συμμετέχοντες με υψηλό επίπεδο ενσυνειδητότητας αναπτύσσουν αποτελεσματικότερες στρατηγικές αντιμετώπισης του άγχους και φαίνεται να είναι πιο υγιείς.
Η μελέτη μας αναδεικνύει τάσεις και όχι αιτιολογικές συσχετίσεις. Φαίνεται ότι ο αγχώδης ή αποφευκτικός τύπος δεσμού είναι διαδεδομένος σε άτομα μέσου προς υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Η Ενσυνειδητότητα αναδεικνύεται ως αποτελεσματικό εργαλείο καταπολέμησης του στρες και πιθανώς των ψυχοσωματικών συνεπειών του. Περαιτέρω έρευνα μπορεί να εστιάσει στην αξιολόγηση παρέμβασης με βάση την Ενσυνειδητότητα ή στην μελέτη των πιθανών αιτιακών σχέσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Attachment,Bonding type,Stress,Mental health ,Health
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
165
Αριθμός σελίδων:
129
EASTER TIME DIPLOMATIKI BETINAKI DESPINA IATRIKI EKPA_pdf.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο