Μαθηματικές και Παιδαγωγικές γνώσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τις πολλαπλασιαστικές συγκρίσεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:2945115 109 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική των Μαθηματικών
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-13
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Γκενέ Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπούφη Ανδρονίκη, Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μαθηματικές και Παιδαγωγικές γνώσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τις πολλαπλασιαστικές συγκρίσεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μαθηματικές και Παιδαγωγικές γνώσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τις πολλαπλασιαστικές συγκρίσεις
Περίληψη:
Είναι γενικά αποδεκτή η ιδέα ότι η ποιότητα των μαθηματικών γνώσεων του δασκάλου είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για το τι συμβαίνει μέσα στη σχολική τάξη και το τι τελικά μαθαίνουν οι μαθητές. «Δεν μπορεί κάποιος να διδάξει αυτό που δε γνωρίζει» (Fennema, & Franke, 1992, σελ. 147).
Η γνώση, όμως, από μόνη της δεν αρκεί. Οι εκπαιδευτικές ενέργειες ενός δασκάλου αποτελούν μια πολύπλοκη διαδραστική διαδικασία και δεν είναι απλά θέμα πιστής εφαρμογής ενός σχεδίου διδασκαλίας. Κατά τη διαδικασία διδασκαλίας πρέπει να εναρμονιστούν οι παρακάτω τρεις βασικοί άξονες: α) τι καταλαβαίνει ο δάσκαλος για αυτό που διδάσκει, β) τι διακρίνει για το τι οι μαθητές γνωρίζουν, και γ) πώς μπορούν οι τελευταίοι να οικοδομήσουν παραγωγικά πάνω στη γνώση αυτή (Thompson, & Saldanha, 2003).
Σ’ αυτή την εργασία γίνεται μια προσπάθεια να γίνουν αντιληπτές, στο βαθμό που είναι εφικτό, οι μαθηματικοπαιδαγωγικές γνώσεις των εκπαιδευτικών όσον αφορά τις πολλαπλασιαστικές συγκρίσεις. Τέτοιες καταστάσεις περιγράφονται στα προβλήματα που δόθηκαν σε εκπαιδευτικούς στα πλαίσια ενός ερωτηματολογίου. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των απαντήσεων που προέκυψαν, έδειξαν πως οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν βαθιά και συνεκτική γνώση όσον αφορά το αντικείμενο των πολλαπλασιαστικών συγκρίσεων. Προχωρούν ορισμένες φορές σε σωστές απαντήσεις μέσω της αριθμητικής σκέψης, πίσω από την οποία όμως δεν υποβόσκει κάποια ποσοτική αιτιολόγηση. Η γνώση τους φαίνεται να είναι επιφανειακή και μηχανιστική.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
μαθηματική και παιδαγωγική γνώση, πολλαπλασιαστική σκέψη, ποσοτική και αριθμητική αιτιολόγηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
15
Αριθμός σελίδων:
56
Αρχείο: