Ο ρόλος της υπερηχογραφικής 2-dimensional shear wave ελαστογραφίας στη διάγνωση της ηπατικής ίνωσης στην παιδιατρική ηλικία

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2945185 62 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-17
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Γαλήνα Παρασκευή
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ευθυμία Aλεξοπούλου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Κελέκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σουλτάνα Σιαχανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χριστίνα Κανακά Γκαντεμπέιν, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Μίχος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταύρος Σπηλιόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ολυμπία Παπακωνσταντίνου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της υπερηχογραφικής 2-dimensional shear wave ελαστογραφίας στη διάγνωση της ηπατικής ίνωσης στην παιδιατρική ηλικία
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της υπερηχογραφικής 2-dimensional shear wave ελαστογραφίας στη διάγνωση της ηπατικής ίνωσης στην παιδιατρική ηλικία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η 2-Dimensional (2-D) Shear Wave ελαστογραφία είναι μια καινούργια υπερηχογραφική μέθοδος για την μη επεμβατική αξιολόγηση της ελαστικότητας (stiffness) του ηπατικού παρεγχύματος. Η ίνωση στις διάφορες χρόνιες ηπατοπάθειες είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας που διαμορφώνει την ελαστικότητα του ηπατικού παρεγχύματος. Επιπλέον, άλλοι παράγοντες, που σχετίζονται με διάφορες ασθένειες και συνήθως δεν λαμβάνονται υπόψη σε μελέτες με την ηπατική ελαστογραφία, όπως η φλεγμονή και η χολόσταση, μπορούν να επηρεάσουν την ελαστικότητα του ηπατικού παρεγχύματος.
Σκοπός: Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν: 1) ο καθορισμός τιμών της ελαστικότητας του φυσιολογικού ηπατικού παρεγχύματος με τη 2-Dimensional-Shear Wave ελαστογραφία στα παιδιά, και 2) η αξιολόγηση της διαγνωστικής ακρίβειας της 2-Dimensional-Shear Wave ελαστογραφίας στην εκτίμηση της ηπατικής ίνωσης των παιδιών με χρόνιες ηπατοπάθειες, ελέγχοντας ταυτόχρονα την πιθανή επίδραση διαφόρων παραγόντων στην ελαστικότητα του ηπατικού παρεγχύματος, που σχετίζονται με την ασθένεια και τον ασθενή.
Υλικό και μέθοδοι: Μελετήθηκαν με τη 2-Dimensional-Shear Wave ελαστογραφία 202 παιδιά χωρίς ηπατική νόσο, από τη νεογνική εως την εφηβική ηλικία, τα οποία χωρίστηκαν σε 4 ηλικιακές ομάδες: νεογέννητα και βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και έφηβοι. Διερευνήσαμε την επίδραση της ηλικίας, του βάθους της μέτρησης της ελαστογραφίας, του ηχοβολέα, του αριθμού των μετρήσεων ανά παιδί, του μεγέθους του ήπατος και των παραμέτρων Doppler της ηπατικής ροής του αίματος στις τιμές ελαστικότητας του ήπατος.
Τα παιδιά με χρόνιες ηπατοπάθειες μελετήθηκαν σε 3 διαφορετικές ομάδες ασθενειών: 1) διάφορες χρόνιες ηπατοπάθειες, 2) αυτοάνοση ηπατίτιδα και 3) ατρησία χοληφόρων. Το ιστολογικό σύστημα METAVIR χρησιμοποιήθηκε για την σταδιοποίηση της ηπατικής ίνωσης και για την αξιολόγηση της ενεργότητας της φλεγμονής. Χρησιμοποιήθηκε πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση για την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ των μετρήσεων της ελαστικότητας του ήπατος και παραγόντων που σχετίζονται με την ασθένεια. Η διαγνωστική ακρίβεια της 2-Dimensional-Shear Wave ελαστογραφίας για την πρόβλεψη των σταδίων ίνωσης αξιολογήθηκε υπολογίζοντας την περιοχή κάτωθεν της καμπύλης.

Αποτελέσματα: Η μέση τιμή φυσιολογικής ηπατικής ελαστικότητας στον πληθυσμό της μελέτης ήταν: 4.29±0.59 kilopascals (kPa). Στα νεογνά και βρέφη η μέση τιμή ηπατικής ελαστικότητας ήταν 4.63 (± 0.6) kPa, στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 4.05 (± 0.57) kPa και 4.15 (±0.52) kPa αντίστοιχα, και στους εφήβους 4.39 (± 0.55) kPa. Οι τιμές της ηπατικής ελαστικότητας των νεογνών και βρεφών, όπως, επίσης και των εφήβων ήταν στατιστικά σημαντικά υψηλότερες συγκριτικά με αυτές των παιδιών προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Kruskal-Wallis, P<0.001; Mann-Whitney U tests, P<0.05). Δεν διαπιστώθηκε σημαντική στατιστική συσχέτιση των τιμών της ηπατικής ελαστικότητας με το μέγεθος του δεξιού ηπατικού λοβού ή με τις Doppler παραμέτρους της ηπατικής ροής. Τα διαφορετικά βάθη και ο αριθμός των ελαστογραφικών μετρήσεων δεν είχαν καμία επίδραση στις τιμές της ηπατικής ελαστικότητας.
Στην ομάδα με τις διάφορες χρόνιες ηπατοπάθειες [n=32, 7.1±4.9 (μέση τιμή ± τυπική απόκλιση) έτη] η μέση τιμή ηπατικής ελαστικότητας ήταν 8.9±5.0 (μέση τιμή ± τυπική απόκλιση) kPa, στην ομάδα της αυτοάνοσης ηπατίτιδας (n=33, 8.1±4.4 έτη) 7.1±2.7 kPa, και στην ομάδα της ατρησίας χοληφόρων (n=19, 0.2±0.1 έτη) 19.7±15.2 kPa. Οι τιμές της ηπατικής ελαστικότητας ήταν διαφορετικές για τα διάφορα στάδια ίνωσης κατά METAVIR σε όλες τις ομάδες ασθενειών. Οι υψηλότερες τιμές διαπιστώθηκαν στην ατρησία χοληφόρων για τα στάδια ίνωσης ≥ F2 (F2: 12.4±1.6 kPa, F3: 17.8±2 kPa, F4: 41.5±12.4 kPa). Η ηπατική ελαστικότητα σχετίσθηκε σημαντικά μόνο με την ίνωση (P<0.0001) στην ομάδα με τις διάφορες χρόνιες ηπατοπάθειες, με τη φλεγμονώδη ενεργότητα (P<0.0001) και την ίνωση (P=0.002) στην αυτοάνοση ηπατίτιδα και με την ηλικία (P<0.0001), την ίνωση (P<0.0001) και την χολόσταση (P=0.009) στην ατρησία χοληφόρων. Τα βέλτιστα κατώφλια διάγνωσης για τη διάκριση της ικανής ίνωσης (≥ F3) ήταν τα 16 kPa στην ατρησία χοληφόρων (περιοχή κάτωθεν της καμπύλης 0.98, ευαισθησία 87.5%, ειδικότητα 96.7%) και τα 8.7 kPa στις άλλες χρόνιες ηπατοπάθειες (περιοχή κάτωθεν της καμπύλης 0.98, ευαισθησία 93.8%, ειδικότητα 96.1%).
Συμπεράσματα: Η 2-dimensional (2-D) shear wave ελαστογραφία είναι εφικτή ως μέθοδος σε ευρύ ηλικιακό φάσμα στα παιδιά. Είναι μια αξιόπιστη μέθοδος για την αξιολόγηση της ηπατικής ίνωσης στις χρόνιες ηπατοπάθειες των παιδιών. Εκτός από την ίνωση, η ενεργότητα της φλεγμονής στην αυτοάνοση ηπατίτιδα και η ηλικία μαζί με την χολόσταση στην ατρησία χοληφόρων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ελαστογραφία, Υπερηχογράφημα, Ηπατική Ίνωση, Παιδιά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
132
Αριθμός σελίδων:
98
ΔΙΑΤΡΙΒΗ_ΓΑΛΗΝΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο