Η χρήση της διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας σε ασθενείς με περιτοναϊκή καρκινωμάτωση. Προγνωστικοί παράγοντες και έκβαση της νόσου.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2946035 117 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-26
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Πιταροκοίλης Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεοδοσοπούλου Ελένη ,Καθηγήτρια ,Νοσηλευτική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τσουμάκας Κωσταντίνος , Καθηγητής ,Νοσηλευτική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαριόλης-Σαψάκος Θεόδωρος , Αναπληρωτής Καθηγητής ,Νοσηλευτική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η χρήση της διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας σε ασθενείς με περιτοναϊκή καρκινωμάτωση. Προγνωστικοί παράγοντες και έκβαση της νόσου.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η χρήση της διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας σε ασθενείς με περιτοναϊκή καρκινωμάτωση. Προγνωστικοί παράγοντες και έκβαση της νόσου.
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η περιτοναϊκή καρκινωμάτωση είναι μια νοσολογική οντότητα που μέχρι πρότινος θεωρείτο ως νόσος τελικού σταδίου και για την οποία δεν υπήρχε ριζική θεραπεία. Σκοπός: Η διερεύνηση της χρήσης της διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας στην περιτοναϊκή καρκινωμάτωση σχετικά με την έκβαση της νόσου μετά από την χορήγηση της καθώς και η αναζήτηση προγνωστικών παραγόντων έκβασης. Υλικό-Μέθοδος: Διενεργήθηκαν συστηματικές ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Medline, Scopus και Cochrane για το χρονικό διάστημα 2015-2020. Χρησιμοποιήθηκαν οι ακόλουθοι όροι για τις αναζητήσεις βάσει λεξιλογίου MeSH για την πρώτη:"predictive factors" OR "prognostic factors" AND "peritoneal carcinomatosis", για την δεύτερη: "cytoreductive surgery" OR "CRS" AND"hyperthermic Intraperitoneal chemotherapy" OR "HIPEC" AND "peritoneal carcinomatosis" και για την τρίτη: " pressurized intraperitoneal chemotherapy" OR "pipac" AND "peritoneal carcinomatosis". Κριτήρια ένταξης των άρθρων ήταν η αγγλική γλώσσα, ο ερευνητικός σχεδιασμός τους, το δείγμα να αποτελείται από περισσότερους των 10 ασθενών και η θεματολογική εστίαση στους προγνωστικούς παράγοντες της έκβασης της περιτοναϊκής νόσου ή την έκβαση της νόσου. Τελικά, το δείγμα αποτέλεσαν 14 αναδρομικές και προοπτικές μελέτες για το κομμάτι που αφορούσε τους προγνωστικούς παράγοντες και για το κομμάτι που αφορούσε την έκβαση της νόσου 37 αναδρομικές και προοπτικές μελέτες. Αποτελέσματα: Οι κύριοι προγνωστικοί παράγοντες που ανευρέθηκαν αφορούν κυρίως στην επάρκεια της κυτταρομείωσης, στον δείκτη περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης(PCI), και το αν θα συνυπάρχουν διηθημένοι λεμφαδένες κατά την ανεύρεση της νόσου, παράγοντες που αν ισχύουν δυσχεραίνουν την επιβίωση και την αντιμετώπιση του ασθενούς. Όσον αφορά την έκβαση της νόσου διαπιστώθηκε ότι η χρήση της διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας, όταν χορηγείται υπέρθερμα, συμβάλλει στην αύξηση του χρόνου επιβίωσης και της περιόδου ελεύθερης νόσου καθώς και όταν χορηγείται σε μορφή αερολύματος υπό πίεση προσφέρει θετική αντικειμενική ανταπόκριση του όγκου και μείωση του ασκίτη, έναντι των κλασσικών μεθόδων αντιμετώπισης. Συμπέρασμα: Σύμφωνα με τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα εργασία η χρήση της διεγχειρητικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας είναι μια θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με περιτοναϊκή νόσο που μπορεί να τους παρέχει οφέλη σχετικά με την έκβαση της νόσου, την ποιότητα ζωής και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές. Αυτό, όμως που πρέπει να γίνει αντιληπτό και να εφαρμόζεται καθολικά είναι πως, ειδικά για εκείνους που πρόκειται να λάβουν CRS-HIPEC, πρέπει να γίνεται ορθή επιλογή των ασθενών που θα λάβουν την εν λόγω θεραπεία καθώς και ότι αυτή πρέπει να εφαρμόζεται σε εξειδικευμένα κέντρα με εμπειρία πάνω σε αυτή την μέθοδο και από εξειδικευμένο προσωπικό. Η διεξαγωγή τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών απαιτείται προκειμένου να ισχυροποιηθεί η άποψη αυτή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Περιτοναϊκή καρκινωμάτωση , Προγνωστικοί παράγοντες, Ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία, Κυτταρομειωτικό χειρουργείο,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
153
Αριθμός σελίδων:
120
Pitarokoilis Nikolaos Master.pdf (827 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο