Ανάλυση αρχιτεκτονικής αυτόνομου και μη αυτόνομου συστήματος πέμπτης γενιάς (5G) και υλοποίηση σε cloud περιβάλλον

Διπλωματική Εργασία uoadl:2946326 155 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ηλεκτρονική και Ραδιοηλεκτρολογία (Ρ/Η)
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-29
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Γεωργιάδης Πέτρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τζανακάκη Άννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής, Ε.Κ.Π.Α.
Ρεΐσης Διονύσιος, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Ε.Κ.Π.Α.
Νισταζάκης Έκτορας-Εμμανουήλ, Τμήμα Φυσικής, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάλυση αρχιτεκτονικής αυτόνομου και μη αυτόνομου συστήματος πέμπτης γενιάς (5G) και υλοποίηση σε cloud περιβάλλον
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάλυση αρχιτεκτονικής αυτόνομου και μη αυτόνομου συστήματος πέμπτης γενιάς (5G) και υλοποίηση σε cloud περιβάλλον
Περίληψη:
Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις απαιτούν την αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής των δικτύων για την ικανοποίηση τους. Τα συστήματα 5G είναι μία υποψήφια τεχνολογία που αναμένεται να επιλύσει προβλήματα τόσο συνδεσιμότητας όσο και διακίνησης δεδομένων.
H εργασία αυτή πραγματεύεται την αρχιτεκτονική του 5G στις εκδόσεις που έχει δρομολογηθεί να υλοποιηθεί αλλά και σε αυτές που ήδη μελετούνται για το μέλλον, ώστε να αποτελέσουν σημείο εφαρμογής σε περιπτώσεις όπως αυτές που ορίζει το τρίπτυχο ”χαμηλή καθυστέρηση, επικοινωνία μηχανών και ευρυζωνικές επικοινωνίες”.
Εισάγοντας τα ανωτέρω στην έναρξη της εργασίας, εμβαθύνουμε στο δίκτυο κορμού που αποτελεί την πρώτη απο τις δύο γενικές οντότητες που αποτελούν ένα τηλεπικοινωνιακό σύστημα και ειδικότερα ένα δίκτυο 5G.Αναλύονται οι περιπτώσεις δόμησης ενός τέτοιου δικτύου και διασυνδεσιμότητα μεταξύ των οντοτήτων. Επίσης, στο τρίτο κεφάλαιο αναλύουμε το δίκτυο πρόσβασης του 5G ως προς τα πρωτόκολλα επικοινωνίας, και γενικότερα τη λειτουργία του, και παρουσιάζεται η αρχιτεκτονική του και ορισμένα δομικά χαρακτηριστικά του.
Οι καινοτόμες προσεγγίσεις ενός 5G συστήματος το καθιστούν διαφορετικό από τα προγενέστερα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Ένα πλήθος τέτοιων τεχνολογιών και τεχνικών αναδεικνύονται στο τέταρτο κεφάλαιο, που ολοκληρώνεται με την παρουσίαση πρωτοκόλλων που χρησιμεύουν για τη λειτουργία του συστήματος.
Το δεύτερο μέρος της εργασίας, αποτελεί το πρακτικό μέρος όπου καταγράφονται τα βήματα υλοποίησης αυτόνομου και μη αυτόνομου συστήματος 5G με έργα ανοικτού κώδικά,με πραγματικές συσκευές αλλά και με προσομοιωτές ανάλογα με την περίπτωση υλοποίησης. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων και τα εξαγόμενα συμπεράσματα από τις υλοποιήσεις συγκεντρώνονται στο τελευταίο κεφάλαιο.
Κλείνοντας την εργασία, γίνεται αναφορά στις βελτιώσεις που επιδέχεται το αυτόνομο δίκτυο 5G, καθώς και στις ανάγκες που θα μας οδηγήσουν στην επόμενη από αυτό γενιά, την έκτη γενιά(6G) ή τα πιο μελλοντικά δίκτυα (Βeyond) και θα γίνει κατανοητό ότι όλα αυτά τα συστήματα δεν αποτελούν απλά μια βελτίωση των προγενέστερων δικτύων αλλά μια νέα αρχή, μία επανάσταση, ένα άνοιγμα προς το μέλλον.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αυτόνομο σύστημα πέμπτης γενιάς(5G), Μη αυτόνομο σύστημα πέμπτης γενιάς(5G), Αρχιτεκτονική δικτύων, Δίκτυο κορμού, Δίκτυο πρόσβασης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
51
Αριθμός σελίδων:
206
Georgiadis_diplomatiki.pdf (20 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο