In vitro study of impression accuracy obtained from different impression techniques

Διπλωματική Εργασία uoadl:2946410 97 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οδοντική Χειρουργική (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-31
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Ζαππή Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναγνώστου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Παπάζογλου Ευστράτιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Μασούρας Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
In vitro study of impression accuracy obtained from different impression techniques
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εργαστηριακή μελέτη ακρίβειας διαφορετικών τεχνικών αποτύπωσης σε δόντια-στηρίγματα
Περίληψη:
Ένα ακριβές αποτύπωμα είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την κατασκευή έμμεσων αποκαταστάσεων με καλή οριακή προσαρμογή και σωστή έδραση. Μεταξύ των συμβατικών τεχνικών αποτύπωσης, οι τεχνικές δύο σταδίων φαίνεται να δίνουν πιο ακριβή εκμαγεία σε σχέση με την τεχνική του ενός σταδίου, αλλά απαιτούν περισσότερο κλινικό χρόνο. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της ακρίβειας τριών τεχνικών αποτύπωσης σε σύγκριση με μια τροποποιημένη τεχνική δύο σταδίων, η οποία προσφέρει μειωμένο χρόνο παραμονής του αποτυπώματος στο στόμα και συνδυάζει τη χρήση πλαστικής μεμβράνης και τη διενέργεια μικρών οριζόντιων κινήσεων για τα πρώτα 20 δευτερόλεπτα του πρωταρχικού αποτυπώματος.
Για την παρούσα εργαστηριακή μελέτη κατασκευάστηκε ένα πρότυπο μοντέλο που αναπαριστούσε κάτω γνάθο και περιείχε ένα παρασκευασμένο δόντι για μονήρη στεφάνη (πρώτος γομφίος - A) και δύο παρασκευασμένα δόντια για την κατασκευή μίας γέφυρας τριών τεμαχίων αποτελούμενη από δύο ακραία στηρίγματα (δεύτερος προγόμφιος - B1 και δεύτερος γομφίος - B2 ) στο αντίθετο ημιμόριο. Χρησιμοποιώντας σιλικόνη αθροιστικού τύπου σε στοκώδη και λεπτόρρευστη σύσταση λήφθηκαν πολλαπλά αποτυπώματα από το πρότυπο εκμαγείο, το οποίο λειτούργησε ως το μέτρο αναφοράς. Τα αποτυπώματα λήφθηκαν με τέσσερις διαφορετικές τεχνικές (n=10 για κάθε ομάδα): 1) τεχνική ταυτόχρονης διπλής μίξης – simultaneously double mix technique (DM), 2) τεχνική αφαίρεσης - cut-out technique (CO), όπου η δημιουργία χώρου για το λεπτόρρευστο γινόταν με τη βοήθεια νυστεριού νούμερο 11 και εργαστηριακής φρέζας, 3) τεχνική μεμβράνης - membrane technique (ME), όπου ο χώρος γινόταν τοποθετώντας ένα κομμάτι διαφανούς μεμβράνης στο πρωταρχικό αποτύπωμα, και 4) τεχνική μετακίνησης - wiggling motion technique (WI), όπου χρησιμοποιούνταν πάλι διαφανής μεμβράνη, όμως συμπληρωματικά γινόταν και οριζόντια παλινδρομική κίνηση για τα πρώτα 20¨ κατά την τοποθέτηση του πρωταρχικού αποτυπώματος. Όλα τα αποτυπώματα πληρώθηκαν με υπέρσκληρη γύψο τύπου ΙV και τα εκμαγεία σκαναρίστηκαν από τον εργαστηριακό σαρωτή Aadva Lab Scan (GC Tech. Europe GmbH, Germany, Breckerfeld). Έγιναν 12 μετρήσεις για κάθε εκμαγείο μέσω του λογισμικού τρισδιάστατης ανάλυσης Rhino 6 (Rhinoceros, McNeel Europe, Spain, Barcelona). Οι μετρήσεις αφορούσαν τρεις διαστάσεις για κάθε κολόβωμα, εγγύς-άπω, παρειογλωσσική και ύψος (intra-abutment measurements (mesiodistal (MD), buccolingual (BL) and height (H)) και τρεις αποστάσεις μεταξύ των κολοβωμάτων (inter-abutment measurements (AB1, AB2, B1B2)).
Το πρότυπο μοντέλο βρέθηκε να έχει στατιστικά σημαντικές διαφορές με όλες τις ομάδες σε τουλάχιστον μία απόσταση. Οι περισσότερες αποστάσεις βρέθηκαν να είναι μεγαλύτερες από το πρότυπο μοντέλο (AMD, ABL, B1BL, B2MD, B2BL), ενώ αντίθετα μόνο δύο αποστάσεις βρέθηκαν να είναι μικρότερες και αυτές αφορούσαν το ύψος του κολοβώματος B1 (στις ομάδες DM και ME ) και το ύψος του κολοβώματος B2 (στην ομάδα DM). Οι ομάδες DM και ME παρουσίασαν τις περισσότερες στατιστικά σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με το πρότυπο μοντέλο, σε έξι και πέντε αποστάσεις αντίστοιχα, ενώ οι ομάδες CO και WI είχαν τις λιγότερες στατιστικά σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με το πρότυπο μοντέλο, σε δύο και μία αποστάσεις αντίστοιχα. Οι αποστάσεις AH, B1MD, AB1, AB2, B1B2 δεν παρουσίασαν στατιστικά σημαντική διαφορά σε σύγκριση με το κύριο μοντέλο σε οποιαδήποτε ομάδα. Οι αποστάσεις που είχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ δύο ή περισσότερων ομάδων ήταν AMD, ABL, AH, B1H, B2MD and AB2.
Στην παρούσα μελέτη, η τεχνική μετακίνησης (wiggling motion technique -WI) απέδωσε παρόμοια αποτελέσματα με την τεχνική αφαίρεσης (cut-out technique -CO), κι οι δύο αυτές τεχνικές είχαν μεγαλύτερη ακρίβεια από τις άλλες ομάδες. Το γεγονός ότι η τεχνική μετακίνησης και η τεχνική αφαίρεσης δημιούργησαν μεγαλύτερο χώρο για το λεπτόρρευστο υλικό, ίσως να είναι και ο λόγος για την καλύτερη απόδοσή τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τεχνική αποτύπωσης, Ετερόχρονη διπλή μίξη, Σιλικόνη, Μεμβράνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
86
Αριθμός σελίδων:
64
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Zappi_Anastasia_Master.pdf
647 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.