Masculinity in "Crisis": Men's Representations in the Fiction of Bret Easton Ellis, Jonathan Coe, Yann Martel and Christos Tsiolkas.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2946414 192 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-31
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Γεράκης Παναγιώτης
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ντόκου Χριστίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια, τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μήτση Ευτέρπη,Καθηγήτρια, τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Παπανικολάου Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Masculinity in "Crisis": Men's Representations in the Fiction of Bret Easton Ellis, Jonathan Coe, Yann Martel and Christos Tsiolkas.
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αρσενικότητα σε "κρίση": Ανδρικές αναπαραστάσεις στη λογοτεχνία των Μπρετ 'Ιστον 'Ελλις, Τζόναθαν Κόου, Γιαν Μαρτέλ και Χρήστου Τσιόλκα.
Περίληψη:
Σκοπός αυτής της διδακτορικής διατριβής είναι να διερευνήσει τις σύγχρονες αντρικές ταυτότητες, και να απευθύνει ζητήματα που αφορούν στο “αντρικό ιδεώδες”, τη σύσταση των αντρικών ταυτοτήτων, την αποσιώπηση και τις επιβολές επάνω στις αντρικές ταυτότητες, καθώς και τον άχθο και την αγωνία που προκύπτει μέσα από τη διαδικασία του να σταθεί κανείς ως “ένας σωστός άντρας”. Ενώ η σύγχρονη λογοτεχνική και πολιτισμική κριτική έχει επικεντρωθεί στη σημασία των γυναικείων ταυτοτήτων μέσα στο χρόνο, σχετικά μικρή σε όγκο έρευνα έχει αφιερωθεί στους άντρες και τις αντρικές ταυτότητες καθιστώντας τες έτσι ένα πεδίο σχεδόν αδιερεύνητο.
Με αυτή την ανάλυση εξετάζω την ιδέα της “αρσενικότητας” στο παρόν της, που δεν είναι άλλο από αυτό της ακμάζουσας παγκοσμιοποίησης, και χρησιμοποιώ παραδείγματα μέσα από τους αντρικούς λογοτεχνικούς χαρακτήρες τεσσάρων σημαντικών συγγραφέων, της ίδιας γενιάς, από τέσσερις διαφορετικές περιοχές της αγγλόφωνης επικράτειας (τις Η.Π.Α., τη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία). Συγκεκριμένα τα τέσσερα έργα που εξετάζονται είναι: το American Psycho του Bret Easton Ellis, το έργο The Terrible Privacy of Maxwell Sim του Jonathan Coe, το μυθιστόρημα Self του Yann Martel και το Barracuda του Χρήστου Τσιόλκα. Τα κείμενα αυτά αναπαριστούν διαφορετικές όψεις του αρσενικού, που προσεγγίζονται όλες μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης μας παγκοσμοιοποίησης, αλλα και της μελέτης σημαντικών θεωρητικών της σύγχρονης πολιτισμικής θεωρίας όπως οι Raewyn W. Connell, Michel Foucault, Judith Butler, Bill Brown και άλλων εκπροσώπων του πεδίου των ανθρωπιστικών σπουδών. Πολλές ιδέες που έχουν θεμελιωθεί απο το πεδίο της ψυχανάλυσης έχουν καταστεί εξίσου σημαντικές στο πέραν αυτής της μελέτης.
Η ιδέα της αρσενικότητας και στα τέσσερα μυθιστορήματα, αλλά και στον όγκο της θεωρίας που χρησιμοποιήθηκε, φαίνεται να υπογραμμίζεται ή και να θεσμοθετείται μέσα από κοινωνικές σχέσεις και κοινωνικά προκαθορισμένα σχήματα, επιβεβλημένα στις ανδικές ταυτότητες, καθώς και από το “φάντασμα” της πατριαρχίας, εγγενές σε σχεδόν οτιδήποτε αντιλαμβανόμαστε γύρω από τις ανδρικές ταυτότητες. Έτσι, και αν κανείς λάβει υπ’ όψιν την παγκοσμιοποίηση σαν μία ομπρέλα που καθορίζει τις κοινωνικές σχέσεις σήμερα, αυτό που η διατριβή αυτή εξετάζει είναι η ιδέα της ηγεμονίας που επιβάλεται στους άντρες ή μεταξύ αντρών, αλλά και το αν η σημερινή παγκοσμιοποίηση ως πεδίο έχει καταστήσει εφικτή τη διαπραγμάτευση διαφόρων εκδοχών της αντρικότητας, καθώς και την πιθανότητα για μία πιο αρμονική συνύπαρξη και διάλογο ανάμεσα στις ήδη υπάρχουσες αντρικές ταυτότητες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
σπουδές φύλου, αντρικές ταυτότητες, αντρική κρίση, αγγλόφωνη λογοτεχνία, πολιτισμική θεωρία, σύγχρονη λογοτεχνία, Καναδάς, Η.Π.Α., Βρετανία, Αυστραλία, παγκοσμιοποίηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
215
Αριθμός σελίδων:
241
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2026-01-18.

Panagiotis Gerakis, PhD Thesis.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2026-01-18.