Robotic-assisted harvest of latissimus dorsi muscle flap for breast reconstruction. Review of literature

Διπλωματική Εργασία uoadl:2946720 114 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-06-03
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Βούρτσης Σπυρίδων
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Νικητέας, Καθηγητής , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Δημητρούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεράσιμος Τσουρούφλης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Robotic-assisted harvest of latissimus dorsi muscle flap for breast reconstruction. Review of literature
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ρομποτικά υποβοηθούμενη παρασκευή του κρημνού του πλατύ ραχιαίου μυός για την αποκατάσταση του μαστού. Βιβλιογραφική ανασκόπηση
Περίληψη:
Εισαγωγή/Σκοπός: Οι ρομποτικά υποβοηθούμενες χειρουργικές επεμβάσεις συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος, σε σχέση με τις συμβατικές χειρουργικές μεθόδους λόγω των αναφερομένων καλύτερων αποτελεσμάτων σχετικά με το αισθητικό αποτέλεσμα και το μειωμένο ποσοστό επιπλοκών. Αν και η παρασκευή του κρημνού του πλατύ ραχιαίου μυός, για την αποκατάσταση του μαστού, χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια, μια πληθώρα σοβαρών επιπλοκών έχουν αναφερθεί. Πρόσφατα, ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές προσεγγίσεις όπως η ρομποτικά υποβοηθούμενη τεχνική, έχουν προταθεί, με αντικρουόμενα αποτελέσματα, για την αντιμετώπιση των τεχνικών δυσκολιών. Σε διερεύνηση των ανωτέρω, διεξήχθη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με την ρομποτικά υποβοηθούμενη παρασκευή του κρημνού του πλατύ ραχιαίου μυός για την αποκατάσταση του μαστού.
Υλικό & Μέθοδος: Διεξήχθη ανασκόπηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας, στη βάση δεδομένων του PubMed, για τη χρήση της ρομποτικά υποβοηθούμενης χειρουργικής επέμβασης παρασκευής του κρημνού του πλατύ ραχιαίου μυός, για την αποκατάσταση του μαστού. Κατάλληλοι όροι αναζήτησης χρησιμοποιήθηκαν και εφαρμόστηκαν ειδικά κριτήρια ένταξης και αποκλεισμού.
Αποτελέσματα: Πέντε μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια. Ανευρέθησαν τριάντα δύο περιπτώσεις, συνολικά, ρομποτικά υποβοηθούμενης παρασκευής του μισχωτού κρημνού του πλατύ ραχιαίου μυός, για την αποκατάσταση μαστού με ενθέματα. Όλοι οι κρημνοί παρασκευάστηκαν επιτυχώς χωρίς να χρειαστεί μετατροπή στην παραδοσιακή ανοικτή μέθοδο. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες μετεγχειρητικές επιπλοκές εκτός από λίγες περιπτώσεις μετεγχειρητικού υγρώματος, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Επιπρόσθετα, όλοι οι ασθενείς ήταν ικανοποιημένοι με το μετεγχειρητικό αισθητικό αποτέλεσμα τους.
Συμπέρασμα: Η ρομποτικά υποβοηθούμενη παρασκευή του κρημνού του πλατύ ραχιαίου μυός για την αποκατάσταση του μαστού είναι ασφαλής και συγκρίσιμη με τις συμβατικές μεθόδους. Η μικρότερη διαμονή στο νοσοκομείο και το ανώτερο αισθητικό αποτέλεσμα αποτελούν τα κύρια πλεονεκτήματα ενώ το συνολικό κόστος και η δυσκολία της επίτευξης ικανοποιητικού χειρουργικού επιπέδου δια της καμπύλης εκμάθησης είναι τα κύρια μειονεκτήματα σχετικά με αυτή τη μοντέρνα και ελάχιστη επεμβατική χειρουργική προσέγγιση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ρομποτική, Πλατύς ραχιαίος, Μαστός, Αποκατάσταση, Παρασκευή
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
20
Αριθμός σελίδων:
25
Vourtsis Spyridon Msc.pdf (145 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο