Η συσχέτιση των επιπέδων βιταμίνης D και αντιμικροβιακών πεπτιδίων με τη βαρύτητα της βρογχιολίτιδας

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2947200 64 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-06-18
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Παπαδάκη Μαρία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αλεξάνδρα Σολδάτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Γουργιώτης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παρασκευή Ξεπαπαδάκη, Αναπληρώτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λυδία Κόσσυβα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Σπυρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑΑ
Μαργαρίτης Αυγέρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η συσχέτιση των επιπέδων βιταμίνης D και αντιμικροβιακών πεπτιδίων με τη βαρύτητα της βρογχιολίτιδας
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η συσχέτιση των επιπέδων βιταμίνης D και αντιμικροβιακών πεπτιδίων με τη βαρύτητα της βρογχιολίτιδας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα αντιμικροβιακά πεπτίδια είναι θετικά φορτισμένα βραχέα ολιγοπεπτίδια με σημαντικές αντιικές ιδιότητες, που εκφράζονται σε μία μεγάλη ποικιλία ιστών του ανθρώπινου σώματος. Πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D κατέχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της έκφρασης των αντιμικροβιακών πεπτιδίων στο σημείο της φλεγμονής. Επιπλέον, η βιταμίνη D ενδέχεται μέσω της τροποποίησης της παραγωγής των κυτοκινών, να δρα κατασταλτικά στην διαδικασία της φλεγμονής και συνεπώς να συμβάλλει στη μείωση της βαρύτητας των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Σκοπός: Η διερεύνηση πιθανής συσχέτισης μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D στον ορό και των αντιμικροβιακών πεπτιδίων στις ρινικές εκκρίσεις με την βαρύτητα της οξείας βρογχιολίτιδας.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για μία προοδευτική μονοκεντρική μελέτη κοόρτης τεταρτοβάθμιου νοσοκομείου ασθενών ηλικίας από 0 έως 18 μηνών, νοσηλευόμενων λόγω πρώτου επεισοδίου οξείας βρογχιολίτιδας από την 01/11/14 έως και τις 30/04/17. Ως δείκτες βαρύτητας της νόσου θεωρήθηκαν η διάρκεια της νοσηλείας, καθώς και άλλα συμπληρωματικά δεδομένα από τη νοσηλεία των ασθενών. Για κάθε ασθενή μετρήθηκαν τα επίπεδα της 25(OH)D στον ορό και της LL-37 και β-ντεφενσίνης-2 στις ρινικές εκκρίσεις. Οι συσχετίσεις ελέγχθηκαν με τα κριτήρια Mann-Whitney και Kruskal-wallis για τους ποιοτικούς, και τον συντελεστή συσχέτισης Spearman’s rho για τους ποσοτικούς παράγοντες. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε πολλαπλή γραμμική και λογαριθμιστική παλινδρόμηση με στόχο τη διόρθωση των αποτελεσμάτων ως προς συγχυτικούς παράγοντες.
Αποτελέσματα: Ο πληθυσμός της μελέτης περιλάμβανε 153 βρέφη και νήπια με μέση ηλικία τους 3,6 μήνες (SD: 2,8). Δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της 25(OH)D στον ορό και των αντιμικροβιακών πεπτιδίων στις ρινικές εκκρίσεις. Τα επίπεδα της 25(OH)D στον ορό και της β-ντεφενσίνης-2 στις ρινικές εκκρίσεις δεν παρουσίασαν συσχέτιση με την βαρύτητα της βρογχιολίτιδας. Αντιθέτως, διαπιστώθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της LL-37 στις ρινικές εκκρίσεις και της διάρκειας νοσηλείας (rho=-0,340, p=0,001), της χρήσης φαρμακευτικής αγωγής (p=0,001), καθώς και της διάρκειας χορήγησης οξυγόνου (rho=-0,339, p=0,001) και ενδοφλέβιας ενυδάτωσης (rho=-0,323, p=0,001). Αυτή η συσχέτιση παρέμεινε στατιστικά σημαντική, ακόμη και μετά από διόρθωση για συγχυτικούς παράγοντες.
Συμπέρασμα: Μία σημαντική συσχέτιση διαπιστώθηκε μεταξύ των επιπέδων της LL-37 στις ρινικές εκκρίσεις και της βαρύτητας της οξείας βρογχιολίτιδας σε νοσηλευόμενα βρέφη και νήπια. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται προς διερεύνηση του ρόλου της LL-37 στην παθογένεση της οξείας βρογχιολίτιδας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
καθελισιδίνη, LL-37, β-ντεφενσίνη-2, ενδογενής ανοσία, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
634
Αριθμός σελίδων:
240
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΑΤΡΙΒΗ.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.