Η αξιολόγηση του στηθοσκοπίου και των ακροαστικών ευρημάτων ως μέσον προσέγγισης της διάγνωσης των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος από τους επαγγελματίες υγείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2947790 104 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παιδιατρική Πνευμονολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-06-23
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Αντίοχος Διονύσιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δούρος Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής,Ιατρική Σχολή,ΕΚΠΑ
Παπαευαγγέλου Βασιλική, Καθηγήτρια,Ιατρική Σχολή,ΕΚΠΑ
Πρίφτης Κωνσταντίνος, Αφ.Αναπληρωτής Καθηγητής,Ιατρική Σχολή,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αξιολόγηση του στηθοσκοπίου και των ακροαστικών ευρημάτων ως μέσον προσέγγισης της διάγνωσης των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος από τους επαγγελματίες υγείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αξιολόγηση του στηθοσκοπίου και των ακροαστικών ευρημάτων ως μέσον προσέγγισης της διάγνωσης των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος από τους επαγγελματίες υγείας
Περίληψη:
Εισαγωγή : Το στηθοσκόπιο έχει θεωρηθεί από πολλούς ως ένα όργανο που χαρακτηρίζεται από μεγάλη διακύμανση στα ευρήματα ανάλογα με τον εξεταστή. Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη κοινής ονοματολογίας και κατηγοριοποίησης των αναπνευστικών ήχων, αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει προσπάθεια από την επιστημονική κοινότητα εφαρμογής κοινής ορολογίας. Παρόλα αυτά, το στηθοσκόπιο και η ακρόαση δεν έχουν πάψει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κλινικής εξέτασης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το αναπνευστικό σύστημα.
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο την αξιολόγηση της εμπιστοσύνης των επαγγελματιών υγείας στα στηθακουστικά ευρήματα κατά τη διαγνωστική προσέγγιση του ασθενούς με αναπνευστική νόσο. Παράλληλα, και για λόγους σύγκρισης, μελετήθηκε η εμπιστοσύνη των επαγγελματιών υγείας στην ακτινογραφία θώρακα και τις πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω του ιατρικού ιστορικού. Η αρχική υπόθεση ήταν ότι τα χρόνια εμπειρίας θα συσχετίζονται θετικά με την εμπιστοσύνη στο στηθοσκόπιο ως μέσο διάγνωσης.
Υλικό: Το υλικό αποτελούν 225 επαγγελματίες υγείας οι οποίοι απάντησαν σε ηλεκτρονικά ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο (σε σύνολο 1000 στους οποίους εστάλη). Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο ανώνυμα.
Μέθοδοι: Πρόκειται για μια προοπτική μελέτη που βασίστηκε στις απαντήσεις ερωτηματολογίου που αποτελούνταν από ερωτήσεις κλειστού τύπου και αντιστοιχούσαν ουσιαστικά σε κλίμακες που είχαν αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί ήδη από προηγούμενους ερευνητές. Στο ερωτηματολόγιο η κλίμακα που μετρούσε τις απόψεις των ιατρών σχετικά με τις θεραπευτικές τους προτιμήσεις αποτελούνταν από 5-βάθμια κλίμακα η οποία ξεκινούσε από το 1: διαφωνώ απολύτως έως το 5: συμφωνώ απολύτως. Η στατιστική ανάλυση έγινε με τo SPSS 21.0 και ως επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε το p< 0,05 .
Αποτελέσματα: Από την ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων του δείγματος, το μεγαλύτερο ποσοστό των ιατρών (51,2%) δήλωσε πως εργάζεται σε πρωτοβάθμιο ιατρείο ενώ οι υπόλοιποι είτε εργάζονται στο νοσοκομείο (33,6%) είτε και στα δύο (15,2%). Το μεγαλύτερο ποσοστό από τους ερωτηθέντες (94,7% ) είναι παιδίατροι ενώ περισσότεροι από τους μισούς (52,3%) ασκούν την ιατρική λιγότερο από δέκα χρόνια. Το 85,8% των ερωτηθέντων έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στο στηθοσκόπιο συγκριτικά με το 70,7% και το 83,2 % που έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις ακτινογραφία θώρακα και τις κλινικές πληροφορίες, αντίστοιχα. Το στηθοσκόπιο αποτελεί το διαγνωστικό μέσο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνης αν και σε όλα τα ανωτέρω διαγνωστικά μέσα ο βαθμός εμπιστοσύνης είναι μεγαλύτερο του 70%.
Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ βαθμού εμπιστοσύνης στο στηθοσκόπιο και της ειδικότητας, του χώρου που ασκείται αυτή καθώς και των χρόνων ιατρικής εμπειρίας. Αντίστοιχα δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της εμπιστοσύνης στο ιατρικό ιστορικό και στις τρεις αυτές παραμέτρους. Δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ βαθμού εμπιστοσύνης στην ακτινογραφία θώρακος και του χώρου που ασκείται η ειδικότητα ή των ετών άσκησης αυτής. Υπάρχει όμως θετική συσχέτιση μεταξύ του βαθμού εμπιστοσύνης στην ακτινογραφία θώρακος και της ειδικότητας (rs= 0.148 p=0.031), με τους παιδιάτρους να έχουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ακτινογραφία θώρακος από τους υπόλοιπους ιατρούς.

Συμπεράσματα: Το στηθοσκόπιο είναι το διαγνωστικό μέσο στο οποίο οι επαγγελματίες υγείας έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους άλλους δύο τρόπους εξαγωγής ιατρικής απόφασης. Οι παιδίατροι φαίνεται ότι εμπιστεύονται την ακτινογραφία θώρακος περισσότερο συγκριτικά με τις λοιπές ειδικότητες. Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα χρόνια εμπειρίας ενός ιατρού δεν επηρεάζουν το διαγνωστικό μέσο (ιστορικό, ακρόαση, ακτινογραφία) που χρησιμοποιεί για τη λήψη της ιατρικής απόφασης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Στηθοσκόπιο, Ακρόαση, Εμπιστοσύνη, Επαγγελματίες υγείας, Διάγνωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
19
Αριθμός σελίδων:
54
Antiochos Dionysios Master.pdf (801 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο