«ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ, ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2948208 111 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική της Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-06-30
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σγουροπούλου Δανάη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΜΑΥΡΟΜΟΥΣΤΑΚΟΣ ΘΩΜΑΣ, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ, ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ, ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ»
Περίληψη:
Στην παρούσα ερευνητική εργασία μελετήθηκαν οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία της επικινδυνότητας των χημικών ουσιών και της αντιμετώπισης των κινδύνων που συνεπάγεται η χρήση τους. Όπως και κατά πόσο η παρούσα εκπαίδευση στα ζητήματα ατομικής προστασίας διδάσκει τους μαθητές να μαθαίνουν με ασφάλεια στο σχολικό εργαστήριο και τους προετοιμάζει να χρησιμοποιούν επίσης με ασφάλεια τις χημικές ουσίες στην καθημερινή τους ζωή.
Για τον σκοπό αυτό, δομήθηκε ερωτηματολόγιο, βασισμένο σε έρευνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς επίσης και στις εισαγωγικές ενότητες που βρίσκονται στα σχολικά εγχειρίδια. Το ερωτηματολόγιο αποτελείτο από ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και δόθηκαν συνεντεύξεις από εκπαιδευτικούς χημικούς. Το δείγμα αποτελείτο από 12 εκπαιδευτικούς που δίδασκαν τόσο σε τάξεις Γυμνασίου όσο και σε τάξεις Λυκείου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι εκπαιδευτικοί είναι υπέρμαχοι της περαιτέρω διδασκαλίας της Επικινδυνότητας των Χημικών Ουσιών και των Μέσων Ατομικής Προστασίας, των Κανόνων Ασφαλείας μέσα από το μάθημα της Χημείας και το σχολικό εργαστήριο αλλά το αναλυτικό πρόγραμμα με την προκαθορισμένη ύλη και τις περιορισμένες ώρες τόσο του μαθήματος της Χημείας όσο και του εργαστηριακού μαθήματος της Χημείας δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους επιμόρφωση. Αυτό οδηγεί στο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη γνώμη των εκπαιδευτικών, οι μαθητές να μην διδάσκονται αποτελεσματικά τις βασικές αυτές ενότητες στο μάθημα και το εργαστήριο της Χημείας και δεν προετοιμάζονται επαρκώς για τη χρήση με ασφάλεια επικίνδυνων χημικών ουσιών που βρίσκουν στην καθημερινότητά τους.
Οι όσες γνώσεις αποκτούν οι μαθητές είναι επιφανειακές και φαίνεται πως κατά βάση δεν αφομοιώνουν τους κανόνες ασφάλειας. Αυτό κατ’ επέκταση οδηγεί και στον μη συσχετισμό στην καθημερινή τους ζωή με αντίστοιχα θέματα επικινδυνότητας που αφορούν σε χημικές ουσίες.
Η αλλαγή και ο εμπλουτισμός των σχολικών συγγραμμάτων σε συνδυασμό με διαχωρισμό του μαθήματος από το εργαστήριο της χημείας και την αύξηση των διδακτικών εργαστηριακών ωρών Χημείας καθώς επίσης και η αναδιαμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος θα βοηθούσαν αισθητά προς την ορθή εκπαίδευση και εμπέδωση από τους μαθητές των ενοτήτων των σχετικών με την επικινδυνότητα και την ασφάλεια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Κανόνες Ασφαλείας, Επικινδυνότητα Χημικών Ουσιών, Μέσα Ατομικής Προστασίας, Σήματα Επικινδυνότητας, μαθητές, απόψεις εκπαιδευτικών, τρόπος διδασκαλίας
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
90
Αριθμός σελίδων:
124
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΧΗΝΕΤ Σγουροπούλου Δανάη.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο