Διαταραχές της πήξης σε σηπτικούς ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2948317 69 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-05
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Λαυράνου Γεωργία-Αθανασία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Σπύρος Ζακυνθινός, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σπύρος Μετζελόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παρασκευή Κατσαούνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Κουλούρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χριστίνα Ρούτση, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Καλομενίδης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Βασιλειάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαταραχές της πήξης σε σηπτικούς ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαταραχές της πήξης σε σηπτικούς ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Αν και οι διαταραχές πήξης και η ανοσολογική / φλεγμονώδης απόκριση έχουν συσχετιστεί με την τελική έκβαση των ασθενών με σήψη, η σύνδεσή τους με την προσωρινή επιδείνωση ή βελτίωση των ασθενών με σήψη είναι άγνωστη.
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη αποσκοπούσε στη διερεύνηση του κατά πόσον οι διαταραχές πήξης και η ανοσολογική / φλεγμονώδης απόκριση μπορούν να προβλέψουν την προσωρινή κλινική επιδείνωση ή βελτίωση των ασθενών που εισάγονται στη ΜΕΘ λόγω υποψίας λοίμωξης.
Μέθοδος: Συμπεριλάβαμε προοπτικά όλους τους διαδοχικούς ασθενείς που εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) μεγάλου γενικού νοσοκομείου για περίοδο 1,5 ετών με διάγνωση υποψία λοίμωξης και αξιολογήθηκαν εντός των πρώτων 24 ωρών από την εισαγωγή. Μετρήθηκαν τα επίπεδα στο αίμα πολλών κυτταροκινών καθώς και φλεγμονωδών και πηκτολογικών παραγόντων και η προγνωστική αξία τους εκτιμήθηκε υπολογίζοντας την επιφάνεια κάτω από την καμπύλη Receiver Operating Characteristic (ROC) (Area Under the ROC, AUROC).
Αποτελέσματα: Οι ασθενείς (n = 102) κατανεμήθηκαν σε πέντε ομάδες: σήψη (n = 14), σοβαρή σήψη (n = 17), σηπτικό σοκ (n = 28), σύνδρομο συστηματικής φλεγμονώδους απόκρισης (SIRS) χωρίς λοίμωξη (n = 17) και τραύμα / χειρουργική επέμβαση χωρίς SIRS ή λοίμωξη (n = 26). Στο σηπτικό σοκ, οι παράγοντες πήξης FVII και FIX και η πρωτεΐνη C είχαν AUROCs 0,72, 0,67 και 0,78, αντίστοιχα. Σε σοβαρή σήψη, η Αντιθρομβίνη III, η Πρωτεΐνη C, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η Προκαλσιτονίνη και η Θρομβοποιητίνη είχαν AUROCs 0,73-0,75. Στη σήψη, ο παράγοντας νέκρωσης όγκων α και οι ιντερλευκίνες 1β και 10 είχαν AUROCs 0,66-0,72.
Συμπεράσματα: Σε ασθενείς που εισήχθησαν στη ΜΕΘ με υποψία λοίμωξης, οι παράγοντες πήξης FVII και FIX και οι αναστολείς πήξης Αντιθρομβίνη III και Πρωτεΐνη C είχαν σημαντική προγνωστική αξία με την έννοια της πρόβλεψης προσωρινής κλινικής βελτίωσης ή επιδείνωσης σε ασθενείς με σοβαρή σήψη ή σηπτικό σοκ. Τα επίπεδα κυτταροκινών είχαν σημαντική προγνωστική αξία σε ασθενείς με απλή σήψη, ενώ τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, της Προκαλσιτονίνης και της Θρομβοποιητίνης ήταν προγνωστικά σε ασθενείς με σοβαρή σήψη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σήψη, Μηχανισμός πήξης, Κυτταροκίνες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
226
Αριθμός σελίδων:
100
Διατριβή Αθανασίας Λαυράνου (Τελική Μορφή 26 5 2021).pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο