Αξιολόγηση της διαταραχής του μετατραυματικού στρες (ptsd) σε επαγγελματίες υγείας κατα την διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2949235 152 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-08
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Ψωρογιάννη Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καραβοκυρός Ι. Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κοντός Μ. Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πικουλής Εμ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση της διαταραχής του μετατραυματικού στρες (ptsd) σε επαγγελματίες υγείας κατα την διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση της διαταραχής του μετατραυματικού στρες (ptsd) σε επαγγελματίες υγείας κατα την διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία, εξετάστηκε η εμφάνιση, η συχνότητα και οι συνέπειες του Συνδρόμου του Μετατραυματικού Στρες σε Επαγγελματίες Υγείας κατά τη διάρκεια της Μεταναστευτικής Κρίσης.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης, υπήρξε η διερεύνηση και αξιολόγηση του βαθμού Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες σε εργαζόμενους που παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε Δομές Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο ανά την Ελληνική επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση σε επαγγελματίες υγείας στα σημεία εισόδου. Επιπλέον, διερευνήθηκε η εμφάνιση του συνδρόμου σε Επαγγελματίες Υγείας που εργάζονται σε Νοσοκομειακές Μονάδες και Κέντρα Υγείας που δραστηριοποιούνται εντός του Νομού Αττικής.
Υλικό και Μέθοδος: Η πρωτογενής και θεματική (sectional) αυτή έρευνα περιελάβανε δείγμα από άτομα του κλάδου υγείας ηλικίας 18-60 ετών (cluster sample), και τα εργαλεία της έρευνας ήταν το σταθμισμένο διαγνωστικό εργαλείο / ερωτηματολόγιο DSM-5 (PSSI-5) και οι ποιοτικές συνεντεύξεις. Η πρωτογενής έρευνα πεδίου, βασίστηκε σε στοιχεία που συλλέχθηκαν σε διάστημα δύο (2) μηνών και αφορούσαν στη συλλογή και αποδελτίωση από τριακόσια (300) δείγματα, αποτελούμενα από εργαζομένους στον τομέα της Υγείας κατά την διάρκεια της Μεταναστευτικής Κρίσης, τόσο σε Μεταναστευτικές Δομές σε όλη τη χώρα, όσο και σε επαγγελματίες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Νομό Αττικής. Ταυτόχρονα διεξήχθησαν και τρεις (3) ποιοτικές συνεντεύξεις σε Επόπτες Επαγγελματιών Υγείας με τη χρήση σύντομου ερωτηματολογίου ανοικτών ερωτήσεων.
Αποτελέσματα: Από τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας, φάνηκε πως υπάρχει μία σημαντική σχέση μεταξύ των τραυμάτων που προκύπτουν από τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος οι εργαζόμενοι υγείας και της εκδήλωσης του Συνδρόμου Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες. Οι στρεσσογόνες συνθήκες εργασίας, φάνηκαν να επηρεάζουν τις ψυχοσυναισθηματικές αντιδράσεις των επαγγελματιών, με αποτέλεσμα την εξάντληση των ψυχικών τους αποθεμάτων.
Συμπεράσματα: Τα πλέον συνήθη συμπτώματα για την έναρξη του συνδρόμου αποτέλεσαν η αίσθηση αναβίωσης τραυματικού συμβάντος, η εμφάνιση αρνητικών συναισθημάτων για το κρίσιμο συμβάν, καθώς και η αποφυγή καταστάσεων που θυμίζουν την τραυματική εμπειρία. Τα σύνοδα συμπτώματα, αφορούσαν φόβο, κατάθλιψη, ανασφάλεια, αίσθημα παραίτησης, παραισθήσεις, διαταραχές στον ύπνο, δυσκολία ανταπόκρισης και σε μικρότερο ποσοστό κοινωνική απόσυρση και περιθωριοποίηση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
PTSD, Επαγγελματίες υγείας, Προσφυγική κρίση, Μετατραυματικό στρες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
56
Αριθμός σελίδων:
83
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

diplwmatiki_psorogianni.pdf
913 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.