Τα Φυσικά Προϊόντα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2950803 103 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική της Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-07
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μπακάλη Χριστίνα-Ζωή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γαλανοπούλου Ντία, Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Μαυρομούστακος Θωμάς, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Μαυρικάκη Ευαγγελία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα Φυσικά Προϊόντα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα Φυσικά Προϊόντα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να αναδειχθεί η σημασία και η αναγκαιότητα της παρουσίας των Φυσικών Προϊόντων (Φ.Π.) στα Αναλυτικά Προγράμματα (Α.Π.) της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.).
Για να επιτευχθεί ο παραπάνω σκοπός, αρχικά έγινε καταγραφή των αναφορών για τα Φ.Π. που υπάρχουν στα σχολικά βιβλία της Χημείας και της Βιολογίας του Γυμνασίου και του Λυκείου. Με βάση τις αναφορές αυτές, αλλά και τις παρανοήσεις, τις επιστημονικά αποδεκτές θέσεις και τους τρόπους διδασκαλίας που προτείνει η διεθνής βιβλιογραφία για τα Φ.Π., δημιουργήθηκε πρωτότυπο ερωτηματολόγιο προκειμένου να προσδιοριστούν οι γνώσεις, οι στάσεις και οι κοινωνικοί προβληματισμοί των αποφοίτων της Δ.Ε.. Το ερωτηματολόγιο, συμπεριλαμβανομένου και δημογραφικών ερωτήσεων, διακινήθηκε ηλεκτρονικά σε πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος Χημείας και σε δευτεροετείς φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του ΕΚΠΑ σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων.
Έπειτα αφού συλλέχθηκαν κι αναλύθηκαν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων, εξήχθησαν συμπεράσματα σχετικά με τις γνώσεις και τις απόψεις τους γύρω από τα Φ.Π.. Πιο συγκεκριμένα φάνηκε ότι, αν και οι φοιτητές παρουσιάζουν ενδιαφέρον κι έχουν αρκετές γνώσεις γύρω από τα Φ.Π., εντούτοις παραδέχονται ότι η συμβολή του σχολείου τόσο στις γνώσεις, όσο και στις απόψεις απέναντι στα Φ.Π. είναι ελάχιστη. Επιπρόσθετα, καταγράφηκε έντονη ανησυχία από πλευράς τους για θέματα σχετικά με την παραγωγή - κατεργασία των Φ.Π., π.χ. την ενσωμάτωση πρόσθετων ουσιών, την ηθική που διαπνέει τις πειραματικές δοκιμές, καθώς και την αξιοποίηση των φυσικών πηγών, στοιχεία που άλλωστε χαρακτηρίζουν τη γενιά αυτή. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η χημειοφοβία που διακατέχει πολλούς, καθώς η λέξη «χημικό» αποκτά συχνά αρνητική χροιά σε σχέση με τη λέξη «φυσικό». Τέλος, διαπιστώθηκε πως όταν θίγονται κοινωνικοεπιστημονικά ζητήματα που απαιτούν προσέγγιση πέρα από το αμιγώς επιστημονικό περιεχόμενο, οι συμμετέχοντες ανταποκρίνονται μερικώς, γεγονός που ενδεχομένως σχετίζεται με την ελλιπή παρουσία τέτοιων σημαντικών θεμάτων στα Α.Π. του ελληνικού σχολείου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Φυσικά Προϊόντα, Διαθεματικότητα, Κοινωνικοεπιστημονικά ζητήματα, Γνώσεις μαθητών, Στάσεις μαθητών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
92
Αριθμός σελίδων:
130
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-07-08.

Διπλωματική εργασία.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-07-08.