Διαχείριση των βίαιων συμπεριφορών προς τους επαγγελματίες υγείας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2955266 75 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εντατική και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-19
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Νουβάκη Χρυσούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κατσούλας Θεόδωρος , Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνου Ευάγγελος, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Γαλάνης Πέτρος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείριση των βίαιων συμπεριφορών προς τους επαγγελματίες υγείας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχείριση των βίαιων συμπεριφορών προς τους επαγγελματίες υγείας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η βία και η επιθετικότητα προς το υγειονομικό προσωπικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών είναι διαδεδομένη τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή κοινότητα, με τα ποσοστά των επιθέσεων προς τους επαγγελματίες υγείας ολοένα να αυξάνονται. Η αποτελεσματική διαχείριση της βίαιης συμπεριφοράς περιλαμβάνει την έγκαιρη αναγνώριση των σημείων που προ-οικονομούν την επιθετική στάση του ατόμου.
Σκοπός: Η παρούσα εργασία αποτελεί μία προσπάθεια διερεύνησης της διαχείρισης των βίαιων συμπεριφορών προς τους επαγγελματίες υγείας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.
Υλικό/Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε μία συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση της εγχώριας και διεθνούς βιβλιογραφίας, μελετώντας τις βάσεις δεδομένων PubMed και Cochrane Library. Στις μελέτες που επιλέχθηκαν, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν το δείγμα του πληθυσμού να αποτελείται από ενήλικες, οι οποίοι να μην είναι ασθενείς με ψυχιατρικά νοσήματα, και ο χώρος εμφάνισης του βίαιου επεισοδίου να είναι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Γενικών Νοσοκομείων.
Αποτελέσματα: Από το σύνολο των 11 μελετών που χρησιμοποιήθηκαν στην εργασία, 7 μελέτες σύγκριναν την αποτελεσματική δράση των βενζοδιαζεπινών με τα αντιψυχωτικά και 4 μελέτες ασχολήθηκαν με τη χρήση της κεταμίνης ως κατασταλτικό παράγοντα της οξείας διέγερσης. Αποδείχθηκε ότι η χρήση της μιδαζολάμης, παρόλο που έχει άμεση ανταπόκριση στην καταστολή του ασθενούς, παρουσιάζει αρκετές επιπλοκές, ενώ απαιτεί και συχνές επαναληπτικές δόσεις για την διατήρηση του αποτελέσματος. Από την άλλη, η δροπεριδόλη, παρ’ όλο που έχει χρόνο απόκρισης στην καταστολή εντός των πρώτων 10 λεπτών, και οι επιπλοκές που προκαλεί είναι μειωμένου κινδύνου, η εμφάνιση παράτασης του διαστήματος QT στο καρδιογράφημα, που εμφανίζεται στους ασθενείς που την έχουν λάβει, προκαλεί ανησυχία σχετικά με την εκτεταμένη χρήση της. Αντίθετα, η χορήγηση κεταμίνης είτε IM είτε IV, φάνηκε πως έχει άμεση ανταπόκριση στην καταστολή εντός των πρώτων 5 λεπτών, με παροδικές και αναστρέψιμες επιπλοκές (αύξηση αρτηριακής πίεσης, έμετος).
Συμπεράσματα: Η βία και η επιθετικότητα έναντι του υγειονομικού προσωπικού είναι ένα φαινόμενο που καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της οξείας διέγερσης προκύπτει στις περιπτώσεις όπου η λεκτική αποκλιμάκωση είναι ανεπιτυχής. Παρόλη την υπεροχή της χορήγησης της δροπεδιρόλης στην αντιμετώπιση της βίαιης συμπεριφοράς, προκύπτει πως η κεταμίνη είναι ένας αποτελεσματικός φαρμακευτικός παράγοντας που χρήζει σίγουρα περαιτέρω διερεύνησης.
Λέξεις κλειδιά: βίαιος ασθενής, επιθετικότητα, οξεία διέγερση, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, διαχείριση βίαιης συμπεριφοράς, υγειονομικό προσωπικό
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Βίαιος ασθενής, Επιθετικότητα, Οξεία διέγερση, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Διαχείριση βίαιης συμπεριφοράς, Υγειονομικό προσωπικό
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
53
Αριθμός σελίδων:
95
Νουβάκη Χρυσούλα_Εργασία ΠΜΣ.pdf (1015 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο