Η διερεύνηση της σχέσης της εξαρτημένης από ουσίες γυναίκας με τη μητέρα της

Διπλωματική Εργασία uoadl:2956255 166 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-14
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Γεωργάκη Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναγνωστόπουλος Δημήτρης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κολαΐτης Γεράσιμος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λαζαράτου Ελένη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η διερεύνηση της σχέσης της εξαρτημένης από ουσίες γυναίκας με τη μητέρα της
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η διερεύνηση της σχέσης της εξαρτημένης από ουσίες γυναίκας με τη μητέρα της
Περίληψη:
Εισαγωγή: Μελετώντας τη θεωρία του γονικού δεσμού φαίνεται η σημασία της πρωταρχικής σχέσης μητέρας – βρέφους , με τον ασφαλή και τον ανασφαλή γονικό δεσμό και πως επηρεάζει ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της σχέσης μητέρας – εξαρτημένης κόρης στην εμφάνιση διαταραχής χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
Μεθοδολογία: Στην μελέτη συμμετείχαν 26 γυναίκες εξαρτημένες από ουσίες, που βρίσκονταν υπό θεραπεία σε πρόγραμμα απεξάρτησης χωρίς υποκατάστατα με μέσο όρο ηλικίας 39,5 έτη και 24 γυναίκες που δεν είχαν ιστορικό διαταραχή χρήσης ουσιών, με μέσο όρο ηλικίας 38,7 έτη. Συμπληρώθηκε από όλες τις συμμετέχουσες το ερωτηματολόγιο σχέσεων με τους γονείς PBI (Parental Bonding Instrument) το ερωτηματολόγιο Αυτοεκτίμησης Rosenberg Self – Esteem Scale και το ερωτηματολόγιο κοινωνικοδημογραφικών στοιχείων. Το επίπεδο σημαντικότητας έχει οριστεί να είναι το 0.05
Αποτελέσματα: Συγκρίνοντας την κλινική ομάδα με την ομάδα ελέγχου διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχουσες της κλινικής ομάδας, βρέθηκαν να έχουν χειρότερες σχέσεις με τη μητέρα τους σε σύγκριση με τις συμμετέχουσες της ομάδας ελέγχου. Στις διαστάσεις του PBI, φάνηκε ότι η ποιότητα του γονικού δεσμού από τη μητέρα, ήταν σημαντικά χαμηλότερη στη διάσταση της Φροντίδας αλλά και της Υπερπροστασίας, στις γυναίκες της κλινικής ομάδας, υποδηλώνοντας ότι είχαν χαμηλότερης ποιότητας γονική φροντίδα από τη μητέρα τους, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου όπου η βαθμολογία ήταν υψηλότερη (p<0.05). Επίσης ο τρόπος ανατροφής από την πλευρά της μητέρας έδειξε να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων. Το ποσοστό «Συναισθηματικός τύπος γονικού δεσμού» βρέθηκε να ήταν σημαντικά υψηλότερο στις συμμετέχουσες της ομάδας ελέγχου, ενώ το ποσοστό «Απουσία γονικού δεσμού» ήταν σημαντικά υψηλότερο στις συμμετέχουσες της κλινικής ομάδας (p=0.001<0.05). Η συσχέτιση της εξάρτησης των γυναικών με την κακοποίηση και την αυτοεκτίμηση έδειξαν πως οι γυναίκες της κλινικής ομάδας φάνηκε να είναι σημαντικά επιβαρυμένες ως προς την κακοποίηση σε όλες τις μορφές της (συναισθηματική, σωματική και σεξουαλική) σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (p=0.000, p=0.000 και p=0.003 αντίστοιχα), και είναι αυτές που επίσης παρουσιάζουν τη χαμηλότερη αυτοεκτίμηση (p<0.05).
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα που βρέθηκαν στην παρούσα έρευνα συμβαδίζουν με τις υποθέσεις της έρευνας καθώς και με την βιβλιογραφία και τις νεότερες έρευνες πάνω στην αλληλεπίδραση της σχέσης μητέρας κόρης και στο πως αυτή η ποιότητα σχετίζεται με την εμφάνιση χρήσης ουσιών αργότερα στην ενήλικη ζωή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σχέση μητέρας – κόρης, Χρήση ουσιών, Γονικός δεσμός, Αυτοεκτίμηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
170
Αριθμός σελίδων:
97
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Η Διερεύνηση της Σχέσης της Εξαρτημένης από Ουσίες Γυναίκας με τη Μητέρα της.pdf
573 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.