The use of robotics in surgery of benign liver diseases: a systematic review

Διπλωματική Εργασία uoadl:2956534 62 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-15
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Τσεκούρας Κωνσταντίνος-Απόστολος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικητέας Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημητρούλης Δημήτριος, Αναπ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τσουρούφλης Γεράσιμος, Επικ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
The use of robotics in surgery of benign liver diseases: a systematic review
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η χρήση της ρομποτικής χειρουργικής των καλοήθων ηπατικών παθήσεων: μια συστηματική ανασκόπηση
Περίληψη:
Εισαγωγή/Σκοπός: Η χειρουργική θεραπεία των καλοηθών ηπατικών νόσων (Benign Liver Diseases, BLD) αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης, εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου και του υψηλού ποσοστού επιπλοκών. Ωστόσο, η εισαγωγή της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery, MIS) έχει αυξήσει τον αριθμό των ασθενών με BLD που αντιμετωπίζονται χειρουργικά, με παρόμοια αποτελέσματα και λιγότερες επιπλοκές. Η τρέχουσα βιβλιογραφία υποστηρίζει την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής (Laparoscopic Surgery, LS) και της ρομποτικής χειρουργικής (Robotic Surgery, RS) στη χειρουργική αντιμετώπιση ηπατικών κακοηθειών, όμως δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα σχετικά με την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στις BLD. Στην παρούσα συστηματική ανασκόπηση, στοχεύσαμε στην αξιολόγηση της εφαρμογής της RS στη χειρουργική αντιμετώπιση των BLD.
Υλικό και Μέθοδος: Κατόπιν διεξοδικής έρευνας στις βάσεις δεδομένων Medline, Scopus και Cochrane , καταλήξαμε σε 12 μελέτες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις εφαρμογής της RS σε BLD1 : ο συνολικός αριθμός ασθενών ήταν 115.
Αποτελέσματα: Εν συντομία, η RS φαίνεται να είναι μια ασφαλής και εφικτή επιλογή για χειρουργική επέμβαση BLD. Σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, η RS σχετίζεται με χαμηλότερη απώλεια αίματος, μικρότερη χρονική διάρκεια και μικρότερο ποσοστό επιπλοκών. Όσον αφορά τη LS, τα περι- και μετεγχειρητικά αποτελέσματα ήταν παρόμοια, αλλά η RS μπορεί να ξεπεράσει τους τεχνικούς περιορισμούς της LS. Ωστόσο, το κόστος της RS παραμένει ένα σημαντικό μειονέκτημα στην ευρεία εφαρμογή της.
Συμπέρασμα: Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματά μας, η RS μπορεί να είναι μια ασφαλής και εφικτή επιλογή για χειρουργική αντιμετώπιση BLD, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να δικαιολογήσουν την εισαγωγή της RS στη χειρουργική του ήπατος καθώς και να καθοριστεί το είδος των ασθενών που θα ωφεληθούν περισσότερο από αυτήν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ρομποτική χειρουργική, Καλοήθεις ηπατικές παθήσεις, Χειρουργική επέμβαση ήπατος, Αποτελέσματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
44
Αριθμός σελίδων:
43
Tsekouras Konstantinos-Apostolos Master.pdf (574 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο