Η επίδραση του ενδομήτριου περιορισμού της ανάπτυξης στον οστικό μεταβολισμό αρουραίων: Μια πειραματική μελέτη

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2958091 107 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-26
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σύγγελος Νικόλαος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ελευθεριάδης Μακάριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λαμπρινουδάκη Ειρήνη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πανουλής Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σαλάκος Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καπαρός Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πανοσκάλτσης Θεόδωρος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πάσχου Σταυρούλα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση του ενδομήτριου περιορισμού της ανάπτυξης στον οστικό μεταβολισμό αρουραίων: Μια πειραματική μελέτη
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση του ενδομήτριου περιορισμού της ανάπτυξης στον οστικό μεταβολισμό αρουραίων: Μια πειραματική μελέτη
Περίληψη:
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: Στην μελέτη αυτή έγινε εκτίμηση των επιπτώσεων του χειρισμού στην διατροφή και των συνδυασμών αυτής πριν και μετά την γέννηση στα χαρακτηριστικά του οστίτη ιστού και τα επίπεδα ινσουλίνης, που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο, σε Wistar αρουραίους στην ηλικία του ενός έτους.


ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: 67 πρωτοτόκες αρουραίοι τυχαιοποιήθηκαν είτε σε φυσιολογική δίαιτα (Control) είτε σε στέρηση τροφής (Food Restricted, FR) ή σε λιπώδη δίαιτα (Fat Fed, FF) από την 12η ημέρα της κύησης, ενώ ο τοκετός διενεργήθηκε την 21-22η ημέρα της κύησης. Ακολούθως, οι μητέρες συνέχισαν την ίδια διατροφή και στην περίοδο του θηλασμού μέχρι την 25η ημέρα μετά τον τοκετό.Τα νεογέννητα που γεννήθηκαν από μητέρες που υπέστησαν στέρηση τροφής διαιρέθηκαν περαιτέρω, ανάλογα με το σωματικό βάρος γέννησης, στις ακόλουθες δύο ομάδες: στην ομάδα με ενδομήτριο περιορισμό της ανάπτυξης (FGR) και στην ομάδα χωρίς ενδομήτριο περιορισμό της ανάπτυξης (non-FGR). Ακολούθως, όλα τα νεογνά κατά την περίοδο του θηλασμού, από την γέννηση μέχρι την 25η ημέρα, θήλασαν με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς, για παράδειγμα τα νεογέννητα που προήλθαν από μητέρες που έλαβαν φυσιολογική δίαιτα θήλασαν με περαιτέρω κατηγοριοποίηση από μητέρες που λάμβαναν φυσιολογική δίαιτα, από μητέρες σε στέρηση τροφής και από μητέρες σε λιπώδη δίαιτα. Αντίστοιχα έγινε η διασταύρωση και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς. Την 26η ημέρα έγινε απογαλακτισμός των νεογνών, τα οποία συνέχισαν κατόπιν να λαμβάνουν δίαιτα με τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνη της περιόδου θηλασμού μέχρι την ηλικία του 1 έτους. Κατόπιν, έγιναν μετρήσεις τόσο των επιπέδων ινσουλίνης αίματος όσο και της οστικής πυκνότητας με περιφερική ποσοτική ψηφιακή τομογραφία (p-QCT).


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ως προς τα αποτελέσματα των μετρήσεων p-QCT οι αρουραίοι που έλαβαν λιπώδη διατροφή τόσο πριν όσο και μετά την γέννηση (FF/FF) είχαν χαμηλότερες τιμές ολικής οστικής πυκνότητας και ολικής/υποφλοιώδους επιφάνειας σε σχέση με εκείνους που έλαβαν φυσιολογική δίαιτα πριν και μετά την γέννηση (Control/Control). Η ομάδα FF/FR παρουσίασε ελαττωμένη υποφλοιώδη πυκνότητα σε σχέση με την ομάδα FF/FF. Η ομάδα FGR/CD εμφάνισε ελαττωμένες τιμές σε όλες τις οστικές παραμέτρους σε σχέση με την ομάδα CD/CD. Οι non-FGR/FF αρουραίοι είχαν υψηλότερες τιμές σε όλες τις οστικές παραμέτρους σε σχέση με εκείνους που υπέστησαν στέρηση τροφής μετά την γέννηση. Ως προς τις τιμές της ινσουλίνης οι FGR/FF αρουραίοι έιχαν υψηλοτερες τιμές ινσουλίνης σε σχέση με τους FF/FR, γεγονός που υποδηλώνει ότι η λιπώδης δίαιτα μετά την γέννηση ενέχεται περισσότερο στην αύξηση των τιμών της ινσουλίνης από ότι η λιπώδης διατροφή ενδομητρίως. Παρόμοια επίπεδα ινσουλίνης παρατηρήθηκαν σε όλες τις ομάδες που έλαβαν λιπώδη διατροφή μετά την γέννηση ανεξάρτητα από τον τύπο της δίαιτας που λάμβαναν ενδομητρίως.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι διαφορετικές διατροφικές παράμετροι πριν και μετά την γέννηση οδήγησαν σε διακριτά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όσον αφορά την υγεία του οστίτη ιστού αφενός και τα επίπεδα ινσουλίνης αφετέρου σε αρουραίους Wistar στην ηλικία του 1 έτους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ενδομήτριος περιορισμός, Ανάπτυξη, Οστικός μεταβολισμός, Αρουραίοι, Πειραματική μελέτη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
214
Αριθμός σελίδων:
193
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ-ΥΠΟΒΟΛΗ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.