Προοπτική μελέτη της επίδρασης της βραχυχρόνιας μεταβολής των επιπέδων της παραθορμόνης στην τιμή της σκληροστίνης ορού σε ασθενείς με ολική θυρεοειδεκτομή

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2958187 93 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-28
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Κακάβα Κασσιανή
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Καρατζάς Θεόδωρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Δοντά Ισμήνη – Νίκη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Νικητέας Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Καλτσάς Γρηγόριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Κασσή Ευανθία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Χρονόπουλος Ευστάθιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Iατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Ναξάκης Στέφανος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστημίου Πατρών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προοπτική μελέτη της επίδρασης της βραχυχρόνιας μεταβολής των επιπέδων της παραθορμόνης στην τιμή της σκληροστίνης ορού σε ασθενείς με ολική θυρεοειδεκτομή
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προοπτική μελέτη της επίδρασης της βραχυχρόνιας μεταβολής των επιπέδων της παραθορμόνης στην τιμή της σκληροστίνης ορού σε ασθενείς με ολική θυρεοειδεκτομή
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο μετεγχειρητικός υποπαραθυρεοειδισμός αποτελεί μία συχνή επιπλοκή της ολικής θυρεοειδεκτομής. Μελετήθηκαν εκτενώς οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εκδήλωση του μετεγχειρητικού υποπαραθυρεοειδισμού και η μεταβολή βιοχημικών παραμέτρων συμπεριλαμβανομένων της σκληροστίνης και της παραθορμόνης ορού σε ασθενείς με μετεγχειρητικό υποπαραθυρεοειδισμό. Επιπρόσθετα έγινε προσπάθεια συσχέτισης της βραχυχρόνιας μεταβολής των επιπέδων της παραθορμόνης με την τιμή της σκληροστίνης ορού σε ασθενείς με ολική θυρεοειδεκτομή.
Υλικό και Μέθοδος: Η μελέτη περιελάμβανε 109 γυναίκες, (ηλικίας: 50.7±10.75 έτη), που υποβλήθηκαν σε ολική θυρεοειδεκτομή λόγω θυρεοειδοπάθειας.
Αποτελέσματα: Οι ασθενείς ταξινομήθηκαν σε δύο ομάδες με κριτήριο την εκδήλωση υποασβεστιαιμίας την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα μετά την ολική θυρεοειδεκτομή, (cCa<8.4 mg/dl). Η ομάδα Α περιελάμβανε 37 γυναίκες ασθενείς που ανέπτυξαν μετεγχειρητικό υποπαραθυρεοειδισμό και η ομάδα Β 72 γυναίκες ασθενείς που δεν εκδήλωσαν μετεγχειρητικά υποασβεστιαιμία.
Η μικρότερη ηλικία, η χαμηλότερη τιμή διορθωμένου ασβεστίου προεγχειρητικά και η παρουσία παραθυρεοειδών αδένων στο χειρουργικό παρασκεύασμα συσχετίστηκαν με την ανάπτυξη του μετεγχειρητικού υποπαραθυρεοειδισμού.
Το 51.4% του συνόλου των ασθενών που συμμετείχε στη μελέτη παρουσίαζε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Μία τιμή παραθορμόνης, (PTH), ≤ 9.4 pg/ml ήταν 84.9% ευαίσθητη και 71.4% ειδική να προβλέψει την εμφάνιση του μετεγχειρητικού υποπαραθυρεοειδισμού την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Επιπλέον μία μείωση 50% στην τιμή της παραθορμόνης από τα προεγχειρητικά επίπεδα κατά την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα ήταν ικανή να προβλέψει την εκδήλωση του μετεγχειρητικού υποπαραθυρεοειδισμού με 76% ευαισθησία και 75% ειδικότητα. Τέλος, τα επίπεδα της σκληροστίνης ορού παρουσίασαν αυξητική τάση μετεγχειρητικά και στις δύο ομάδες, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης ήταν μικρότερος στους ασθενείς με μετεγχειρητικό υποπαραθυρεοειδισμό που έλαβαν συμπληρώματα ασβεστίου και συνθετικά ανάλογα βιταμίνης D για την αντιμετώπιση της υποασβεστιαιμίας.
Συμπέρασμα: Η χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου και συνθετικών αναλόγων βιταμίνης D προεγχειρητικά συντελεί στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης μετεγχειρητικού υποπαραθυρεοειδισμού. Επίσης, ο προσδιορισμός των επιπέδων της παραθορμόνης μετεγχειρητικά και η μεταβολή τους από την προεγχειρητική τιμή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προγνωστικοί παράγοντες μετεγχειρητικού υποπαραθυρεοειδισμού και εντοπισμού των ασθενών που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μετεγχειρητικής υποασβεστιαιμίας. Τέλος η σκληροστίνη αποκρίνεται στην οξεία πτώση της παραθορμόνης και αυξάνει κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μετεγχειρητικός υποπαραθυρεοειδισμός, Ολική θυρεοειδεκτομή, Παραθορμόνη, σκληροστίνη,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
216
Αριθμός σελίδων:
131
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Kakava Kassiani PhD.pdf
155 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.