Αειφόρος Ανάπτυξη στις Έξυπνες Πόλεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2959315 67 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Αειφόρου Ανάπτυξης στην Αυτοδιοίκηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-08-03
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Θεοδώρου Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Λέκκας, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρο Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Πρόεδρο Ο.Α.Σ.Π. και Διευθυντή του ΠΜΣ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αειφόρος Ανάπτυξη στις Έξυπνες Πόλεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αειφόρος Ανάπτυξη στις Έξυπνες Πόλεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Περίληψη:
Οι έξυπνες πόλεις είναι όλοι αστικοί οικισμοί που κάνουν μια συνειδητή προσπάθεια να αξιοποιήσουν το νέο τοπίο των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας με στρατηγικό τρόπο, στοχεύοντας στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τη λειτουργικότητα των αστικών συστημάτων, την ποιότητα ζωής για όλους, ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση και ανάπτυξη με γνώμονα την κοινότητα.
Τα βασικά στοιχεία είναι το αστικό περιβάλλον, η πληροφόρηση και η επικοινωνία, οι τεχνολογίες, άνθρωποι και κοινότητες και στρατηγική προσέγγιση προς μία ή περισσότερες των προηγούμενων στόχων.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διεξαγωγή πρωτότυπων επιστημονικών κάνοντας έρευνα σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων, παρέχοντας ολοκληρωμένες στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να γίνει μια επιτυχημένη έξυπνη Πόλη.
Η διπλωματική εργασία αρχίζει με την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων. Στο πλαίσιο αυτό, περιγράφει το βασικό θεωρητικό μοντέλο του στρατηγικού σχεδιασμού για την έξυπνη ανάπτυξη της πόλης και των παραγόντων επιτυχίας που θεωρείται κρίσιμο.
Η διατριβή συνεχίζει παρουσιάζοντας παραδείγματα από έξυπνες πόλεις του εξωτερικού, της Μπολόνια και της Στοκχόλμης περιλαμβάνοντας πληροφορίες σχετικά με το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο των πόλεων, καθώς και σχετικά με το σχεδιασμό και αδυναμίες εφαρμογής των ερωτηθέντων στρατηγικών έξυπνης πόλης.
Η διατριβή τελικά ολοκληρώνεται παραθέτοντας τα παραδείγματα δύο ελληνικών έξυπνων πόλεων
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Έξυπνη Πόλη, Αειφορία, Στρατηγική Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πολίτης Συμμετοχή, ΤΠΕ, Διαδικασία στρατηγικού σχεδιασμού
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
30
Αριθμός σελίδων:
46
ΘΕΟΔΩΡΟΥ_ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ_ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ_ΔΙΑΤΡΙΒΗ (1).pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο