Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών και Επαγγελματικές Κοινότητες Μάθησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2959416 89 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκπαιδευτική Πολιτική και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-08-05
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Ρομποτή Σπυριδούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Πασιάς, Καθηγητής, Φ.Π.Ψ., ΕΚΠΑ
Γεώργιος Παπακωνσταντίνου Καθηγητής
Δημήτριος Φωτεινός Αν. Καθηγητής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών και Επαγγελματικές Κοινότητες Μάθησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών και Επαγγελματικές Κοινότητες Μάθησης
Περίληψη:
Η παρούσα μελέτη διερευνά δύο βασικές έννοιες, την Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών (Ε.Α.) και τις Επαγγελματικές Κοινότητες Μάθησης (Ε.Κ.Μ.) και επιχειρεί να βρει εάν και κατά πόσο υπάρχει μεταξύ τους συσχέτιση. Από τη μία, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητα της Επαγγελματικής Ανάπτυξης για τους εκπαιδευτικούς με άμεση επίδραση στους μαθητές τους και την εκπαιδευτική διαδικασία και από την άλλη, προτείνει τις Επαγγελματικές Κοινότητες Μάθησης Εκπαιδευτικών ως τον πλέον άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο να οδηγηθούν οι εκπαιδευτικοί σε επαγγελματική ανάπτυξη και βελτίωση του εκπαιδευτικού τους έργου, μέσα από την καθημερινή αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους τους, την υιοθέτηση συνεργατικών πρακτικών, την στοχοθεσία, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους κ.τ.λ. σε χώρο και χρόνο που οι ίδιοι ορίζουν.
Σε αυτό το πλαίσιο στόχος της παρούσας ποσοτικής έρευνας είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης, ως προς το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά των δύο αυτών βασικών εννοιών, έτσι ώστε να προκύψουν συμπεράσματα ως προς την μεταξύ τους συσχέτιση. Συγκεκριμένα, διερευνώνται οι απόψεις των εκπαιδευτικών ως προς βασικά χαρακτηριστικά των επαγγελματικών κοινοτήτων μάθησης και ως προς την επίδραση που μπορεί να έχει η υιοθέτηση αυτών των χαρακτηριστικών στην επαγγελματική τους ανάπτυξη. Στα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφεται ότι το ζήτημα της επαγγελματικής ανάπτυξης απασχολεί τους εκπαιδευτικούς σε μεγάλο βαθμό, ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν απόλυτα θετική στάση απέναντι σε συνεργατικές πρακτικές και άλλα βασικά χαρακτηριστικά των επαγγελματικών κοινοτήτων μάθησης και ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα σε Επαγγελματικές Κοινότητες Μάθησης και Επαγγελματική Ανάπτυξη, καθώς οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι η υιοθέτηση και εφαρμογή των βασικών αρχών των Ε.Κ.Μ. δύναται να οδηγήσει στη βελτίωση του εκπαιδευτικού τους έργου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών, Επαγγελματικές Κοινότητες Μάθησης, Συνεργατικές Πρακτικές, Συνεργασία, Επαγγελματική Βελτίωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
162
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ-Ρομποτή (Τελικό).pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.