Ωτοτοξικότητα: Σύγχρονες μέθοδοι πρόληψης και αντιμετώπισης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2959475 190 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ακοολογία–Νευροωτολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-08-07
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Πάπιτση Ισιδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικολόπουλος Θωμάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαραγκουδάκης Παύλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δελίδης Αλέξανδρος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ωτοτοξικότητα: Σύγχρονες μέθοδοι πρόληψης και αντιμετώπισης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ωτοτοξικότητα: Σύγχρονες μέθοδοι πρόληψης και αντιμετώπισης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η έρευνα προέκυψε μετά από ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης της ωτοτοξικότητας. Κύριος στόχος της είναι ο προσδιορισμός των μεθόδων πρόληψης της εκδήλωσης ωτοτοξικών βλαβών στην ακοή, καθώς και της αντιμετώπισης των ήδη εγκατεστημένων.
Μεθοδολογία: Έγινε αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων MEDLINE και COCHRANE CENTRAL για κλινικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί την τελευταία δεκαετία (2011-2021) με τους όρους “ototoxicity” OR “ototoxic drugs” OR “ototoxicity prevention” OR “ototoxicity therapy” OR “ototoxicity protection” OR “ototoxicity management”. Οι μελέτες αφορούσαν τόσο παιδιά όσο και ενήλικες.
Αποτελέσματα: Από την αναζήτηση προέκυψαν αρχικά 260 άρθρα, από τα οποία τελικά επιλέχθηκαν 27, με βάση τα κριτήρια ένταξης και αποκλεισμού. Τα δεδομένα κατηγοριοποιήθηκαν βάσει των ακόλουθων χαρακτηριστικών: εκδήλωση ωτοτοξικότητας σε άτομα υπό αγωγή με κάποιον ωτοτοξικό παράγοντα, μέτρα έκβασης συμπεριλαμβανομένου και του ακοολογικού ελέγχου, παρεμβάσεις για την αποφυγή περαιτέρω κοχλιοτοξικής βλάβης, χρήση ωτοπροστατευτικών παραγόντων και αποτελεσματικότητά τους.
Συμπεράσματα: Ποσοστό έως και 66% των ατόμων που λαμβάνουν ωτοτοξικά σκευάσματα αναφέρεται ότι μπορεί να αναπτύξει συμπτώματα. Η σύγχρονη διαχείριση της ωτοτοξικότητας αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση. Στα πλαίσια της πρόληψης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν ο εντοπισμός των ατόμων υψηλού κινδύνου, η ενημέρωση, ο ακοολογικός έλεγχος και η χρήση διαγνωστικών εξετάσεων, όπως η μέτρηση των επιπέδων των φαρμάκων. Όσον αφορά τον ακοολογικό έλεγχο, η Ακοομετρία Καθαρών Τόνων, η Ακοομετρία Υπερυψηλών Συχνοτήτων και οι Ωτοακουστικές Εκπομπές αποτελούν τις εξετάσεις εκλογής. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε επίπεδο θεραπείας (τροποποίηση φαρμακευτικής αγωγής), χρήση ωτοπροστατευτικών ουσιών και παρεμβάσεις σε επίπεδο αποκατάστασης εγκατεστημένων βλαβών της ακοής. Η πλειοψηφία των ερευνών για την τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής καταλήγει σε στατιστικά σημαντικές διαφορές από την εφαρμογή της και επιβράδυνση του ρυθμού εξέλιξης της βαρηκοΐας. Από τους ωτοπροστατευτικούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες, η Ν-ακετυλοκυστεΐνη, παρουσιάζει στατιστικά σημαντική αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της ωτοτοξικότητας. Η αμιφοστίνη και το θειοθειικό νάτριο παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα, δεν έχει όμως τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητά τους. Άλλες ουσίες όπως η α-τοκοφερόλη, η σερτραλίνη και το Ginkgo biloba φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στην πρόληψη της ωτοτοξικότητας. Αναμφισβήτητα η ανάγκη για περαιτέρω έρευνα στον τομέα της ωτοτοξικότητας κρίνεται επιτακτική.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ωτοτοξικότητα, Βαρηκοΐα, Σισπλατίνη, Αμινογλυκοσίδες, Πρόληψη, Ωτοπροστατευτικοί παράγοντες, Αντιμετώπιση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
46
Αριθμός σελίδων:
47
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΜΔΕ ΠΑΠΙΤΣΗ ΙΣΙΔΩΡΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.