Συμβολή στη μελέτη των επιπτώσεων της κυστικής ίνωσης στους οφθαλμούς

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2959502 112 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-08-23
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Γιαννακούρας Παναγιώτης
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κουτσανδρέα Χρυσάνθη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπακωνσταντίνου Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μπρούζας Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεωργάλας Ηλίας, Καθηγητής (επιβλέπων), Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χατζηστεφάνου Κλειώ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χατζηράλλη Ειρήνη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δρούτσας Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συμβολή στη μελέτη των επιπτώσεων της κυστικής ίνωσης στους οφθαλμούς
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συμβολή στη μελέτη των επιπτώσεων της κυστικής ίνωσης στους οφθαλμούς
Περίληψη:
Σκοπός: H Κυστική Ίνωση αποτελεί την πιο κοινή γενετική διαταραχή στην Καυκάσια φυλή που κληρονομείται με υπολειπόμενο χαρακτήρα και μπορεί να οδηγήσει τελικά στο θάνατο. Προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες. Ο σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να μελετηθεί η προσβολή του οφθαλμού σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση στον ελληνικό πληθυσμό.
Μέθοδος: Πενήντα ενήλικοι ασθενείς με Κυστική Ίνωση και 60 υγιείς εθελοντές αντίστοιχης ηλικίας και φύλου, συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη και υποβλήθηκαν σε πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο που περιελάμβανε την αξιολόγηση του χρόνου διάσπασης της δακρυϊκής στιβάδας, τη μέτρηση του πάχους της ωχράς κηλίδας και της στιβάδας των νευρικών ινών του αμφιβληστροειδούς (Macular Thickness and Retinal Nerve Fibre Layer-RNFL-thickness) με τη χρήση Spectral Domain-OCT.
Αποτελέσματα: Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση παρουσίασαν στατιστικά μικρότερο πάχος των νευρικών ινών του αμφιβληστροειδούς γύρω από την περιθηλαία περιοχή (median 82 IQR 67-102 vs 92.5 IQR 82-107, p=0.005) και μικρότερο ποσοστό φυσιολογικού χρόνου διάσπασης χρωστικής της δακρυϊκής στιβάδας (56.0% vs 96.7%, p=0.001) σε σχέση με την ομάδα εθελοντών. Όλοι οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση με χρόνο διάσπασης χρωστικής μικρότερο από 10 δευτερόλεπτα διεγνώσθησαν με βλεφαρίτιδα κατά τη διάρκεια της οφθαλμολογικής εξέτασης. Η ομάδα των ασθενών που ήταν ομόζυγοι για την πιο γνωστή μετάλλαξη της Κυστικής Ίνωσης, F508del, παρουσίασαν χαμηλότερο πάχος της στιβάδας των νευρικών ινών του αμφιβληστροειδούς γύρω από την περιθηλαία περιοχή, pRNFL thickness (p=0.014) και χαμηλότερο ποσοστό φυσιολογικού χρόνου διάσπασης της χρωστικής στη δακρυϊκή στιβάδα, normal tear Break-Up Time (p=0.001). Επιπλέον ευρήματα, παρόντα μόνο στην ομάδα των ασθενών της Κυστικής Ίνωσης ήταν στικτές αμφιβληστροειδικές αιμορραγίες (4 ασθενείς), ελίκωση των αγγείων (4 ασθενείς), αμφιβληστροειδικές αλλοιώσεις δίκην κοχλίου ή θυσάνου (2 ασθενείς χωρίς διαθλαστικές διαταραχές). Δεν εντοπίστηκαν σημαντικές διαφορές στην αξιολόγηση της οπτικής οξύτητας, στις διαθλαστικές μετρήσεις, στα γωνιοσκοπικά ευρήματα ή στη μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης μεταξύ των 2 ομάδων.
Συμπεράσματα: Η εργασία αυτή, απ’όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αποτελεί τη μεγαλύτερη οφθαλμολογική μελέτη ασθενών με Κυστική Ίνωση. Βρέθηκε ότι οι ασθενείς με ΚΙ εμφάνισαν στατιστικά σημαντικά μικρότερο πάχος της στιβάδας των νευρικών ινών του αμφιβληστροειδούς γύρω από την περιθηλαία περιοχή και μικρότερο ποσοστό φυσιολογικών τιμών χρόνου διάσπασης χρωστικής της δακρυϊκής στιβάδας σε σχέση με την ομάδα που αποτέλεσε τους εθελοντές. Υπογραμμίζουμε τη σημασία της προσεκτικής τακτικής οφθαλμολογικής εξέτασης και παρακολούθησης αυτών των ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κυστική ίνωση, Οφθαλμολογικές εκδηλώσεις, Διαγνωστικές εξετάσεις, Γενετική
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
232
Αριθμός σελίδων:
158
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Giannakouras Panagiotis PhD.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.