Επιφανειακή ανατομία και υποφλοιώδεις συνδέσεις της προκινητικής και κινητικής χώρας

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2959746 91 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-08-31
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Κωμαΐτης Σπυρίδων
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Πιάγκου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στράντζαλης Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τρουπής Θεόδωρος, Καθηγήτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτογέρου Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δεμέστιχα Θεανώ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γούτας Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βλαχοδημητρόπουλος Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιφανειακή ανατομία και υποφλοιώδεις συνδέσεις της προκινητικής και κινητικής χώρας
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιφανειακή ανατομία και υποφλοιώδεις συνδέσεις της προκινητικής και κινητικής χώρας.
Περίληψη:
ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η μελέτη της αρχιτεκτονικής, της μορφολογίας και της συσχετιστικής ανατομίας των δεματίων λευκής ουσίας που εμπλέκονται στη συνδεσιμότητα του κινητικού και προκινητικού φλοιού καθώς και της επικουρικής και προ-εκπικουρικής περιοχής.
ΜΕΘΟΔΟΣ
Τριάντα (30) ημισφαίρια υγειών ενηλίκων μονιμοποιημένα σε φορμόλη μελετήθηκαν με χρήση της μεθόδου παρασκευής της λευκής ουσίας κατά Klingler. Οι εν λόγω βήμα προς βήμα παρασκευές ολοκληρώθηκαν με κατεύθυνση από έξω προς τα έσω και από έσω προς τα έξω.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Αναζητήθηκε η υποφλοιώδης αρχιτεκτονική, η χωρική συσχέτιση και η συνδεσιμότητα τεσσάρων κυρίως μείζονων δεματίων: Α) Το ραχιαίο τμήμα του άνω επιμήκους δεματίου (SLF-I) ανευρέθηκε σταθερά στην έσω επιφάνεια του ημισφαιρίου να συνδέει το προσφηνοειδές λόβιο, την επικουρική και προ-επικουρική κινητική περιοχή. Β) Το Μετωπιαίο Επίμηκες Δεμάτιο(FLS) παρατηρήθηκε σταθερά ως μια πρόσθια συνέχεια του 2ου και 3ου τμήματος του άνω επιμήκους δεματίου(SLF II& SLF III). Το εν λόγω δεμάτιο συνδέει τον προκινητικό με τον προμετωπιαίο φλοιό. Γ) Το Μέτωπο-Κερκοφόρο Δεμάτιο (FCT) ένα ριπιδοειδές σύστημα ινών λευκής ουσίας, καταγράφηκε να συμμετέχει στη συνδεσιμότητα του προμετωπιαίου και προκινητικού φλοιού με την κεφαλή και το σώμα του κερκοφόρου πυρήνα. Δ) Το Φλοιο-καλυπτρικό δεμάτιο (CTT) ανευρέθηκε σταθερά να συνδέει τη μεσεγκεφαλική καλύπτρα με τον κινητικό/προκινητικό φλοιό και τον φλοιό της οπίσθιας κεντρικής έλικας. Κατά τις παρασκευές των εν λόγω δεματίων δεν παρατηρήθηκαν ημισφαιρικές ασυμμετρίες. Τέλος πρότυπα υποτμηματοποίησης προτάθηκαν για όλα τα δεμάτια.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η συνδεσιμότητα και η λειτουργική εξειδίκευση των κινητικών και προκινητικών περιοχών του ανθρώπινου εγκεφάλου παραμένει σε μεγάλο βαθμό ασαφής καθώς ο μεγαλύτερος όγκος πληροφοριών προέρχεται από μελέτες σε πειραματόζωα και δεσμιδογραφικές μελέτες. Χρησιμοποιώντας την τεχνική Παρασκευής της λευκής ουσίας κατά Klingler ως βασική μέθοδο διερεύνησης, η παρούσα μελέτη παρέχει δεδομένα και στοιχεία για την λεπτή ανατομία των σχετιζόμενων με τις παραπάνω περιοχές δεματίων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δεμάτια, Κινητικός φλοιός, Προκινητικός φλοιός, Συνδεσιμότητα, Λευκή ουσία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
143
Αριθμός σελίδων:
215
Komaitis_Spyridon_PhD.pdf (12 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο