DPOAEs και ακοόγραμμα, ομοιότητες και διαφορές. Βιβλιογραφική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2960021 106 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ακοολογία–Νευροωτολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-09-08
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Κόλλιας Αντώνιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θωμάς Νικολόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταύρος Κορρές, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Κορρές, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, ΠΓΝ Αττικόν
Πρωτότυπος Τίτλος:
DPOAEs και ακοόγραμμα, ομοιότητες και διαφορές. Βιβλιογραφική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
DPOAEs και ακοόγραμμα, ομοιότητες και διαφορές. Βιβλιογραφική ανασκόπηση
Περίληψη:
Εισαγωγή
Οι ωτοακουστικές εκπομπές είναι ήχος που παράγεται μέσα από έσω ους ως απάντηση των έξω τριχωτών κυττάρων του κοχλία όταν διεγείρονται και δονούνται από κάποιο εξωτερικό ηχητικό ερέθισμα. Αυτές οι δονήσεις παράγουν έναν πολύ χαμηλής έντασης ήχο που αντηχεί στο μέσο ους και τελικά στην τυμπανική μεμβράνη όπου μετριέται με μια ειδική συσκευή από τον έξω ακουστικό πόρο. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν οι OAEs εξαφανίζονται, υπάρχει παθολογία στο έσω ους και έτσι οι OAEs χρησιμοποιούνται συχνά σαν μια διαγνωστική εξέταση που εξετάζει αντικειμενικά την κατάσταση της υγείας του έσω ωτός με πολύ καλά αποτελέσματα. Σχετικά, όμως, με την αξιοπιστία της μεθόδου σε σχέση με την ακοομετρία καθαρών τόνων δεν βρίσκεται ιδιαίτερη βιβλιογραφία στον τομέα της ακοολογίας.
Υλικό και μέθοδος
Για την ανασκόπηση της δημοσιευμένης βιβλιογραφίας έγινε αναζήτηση σε άρθρα στην αγγλική γλώσσα σε βάθος εικοσαετίας στις ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης PubMed, Cochrane Library, Google Scholar, Medline με την χρήση όρων κατάλληλων ως προς την αναζήτηση (Λέξεις Κλειδιά): Distortion Product Otoacoustic Emissions, pure-tone audiometry, thresholds, correlation, comparison, estimates.
Αποτελέσματα
Μετά από την συσχέτιση αλλά και την συστηματική μελέτη των αποτελεσμάτων από τις ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης, στην παρούσα ανασκόπηση συμπεριλαμβάνονται δεκατρία (13) άρθρα. Εφαρμόστηκε χρονικός περιορισμός εικοσαετίας στην αναζήτηση (2001-2021).
Οι DPOAEs παρουσιάζονται στην βιβλιογραφία σαν ένα εργαλείο που μπορεί να αποκαλύψει γρήγορα και αντικειμενικά παθολογίες στον κοχλία. Πέρα από αυτό δεν παρουσιάζεται σαν ένα εργαλείο που μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια σε όλες τις περιπτώσεις τους ουδούς ακοής σε σχέση με το τονικό ακοόγραμμα, αυτοματοποιημένα και αντικειμενικά, ούτε παρουσιάζεται κάποια νεότερη μέθοδος είτε ως οδηγία είτε ως μελέτη.
Συμπεράσματα
Επί του παρόντος, η εκτίμηση των ουδών ακοής κυρίως θα πρέπει να βασίζεται στην τονική ακοομετρία και σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό π.χ. νεογνά, νήπια, άτομα με αδυναμία επικοινωνίας με το περιβάλλον, να βασίζεται σε μετρήσεις με άλλες μεθόδους όπως ABR και ASSR.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ωτοακουστικές εκπομπές προϊόντων παραμόρφωσης, Τονική ακοομετρία, Ουδοί, Συσχέτιση, Σύγκριση, Προβλέψεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
32
Αριθμός σελίδων:
56
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο