Παράγοντες που επιδρούν στην επίπτωση της λοίμωξης του clostridium difficcile σε ογκολογικους παιδιατρικούς ασθενείς

Διπλωματική Εργασία uoadl:2960033 115 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πρόληψη και έλεγχος Λοιμώξεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-09-02
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Πιστολή Κυριακή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεόδωρος Α. Κατσούλας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πέτρος Γαλανής, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής ,ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνου Ευάγγελος ,Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής ,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παράγοντες που επιδρούν στην επίπτωση της λοίμωξης του clostridium difficcile σε ογκολογικους παιδιατρικούς ασθενείς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παράγοντες που επιδρούν στην επίπτωση της λοίμωξης από του clostridium difficile σε ογκολογικους παιδιατρικους ασθενείς
Περίληψη:
Εισαγωγή: η λοίμωξη από το clostridium difficile συνιστά το κύριο αίτιο νοσοκομειακής διάρροιας παγκοσμίως και ταυτόχρονα, το πρωταρχικό αίτιο διάρροιας που οφείλεται σε λήψη αντιβιοτικών. Ειδικά σε παιδιά που νοσηλεύονται λόγω κακοήθειας η λοίμωξη από το clostridium difficile συνιστά ένα εξαιρετικά σοβαρό σύγχρονο πρόβλημα.
Σκοπός: ήταν η συλλογή και καταγραφή δεδομένων για τον προσδιορισμό της συχνότητας της λοίμωξης από το clostridium difficile σε παιδιατρικούς ογκολογικούς ασθενείς και των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με το υψηλό ποσοστό λοίμωξης σε αυτή την ομάδα ασθενών. Επιπλέον, στόχος ήταν η διερεύνηση των μέτρων πρόληψης και θεραπείας που επιστρατεύονται σε αυτούς τους ασθενείς.
Υλικό και Μεθοδολογία: πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας στις ηλεκτρονικές βάσεις PubMed και Google Scholar. Οι λέξεις ευρετηρίου που χρησιμοποιήθηκαν στην αγγλική γλώσσα για αναζήτηση ήταν:clostridium difficile; children; cancer; incidence; Risk factors; prevention; treatment. Ως κριτήρια ένταξης ορίστηκαν: α) χρήση αποκλειστικά πρωτογενών δεδομένων από ερευνητικές εργασίες, β) δημοσίευση στην αγγλική γλώσσα και γ) δημοσίευση μεταξύ του 2010-2020. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 26 άρθρα.
Αποτελέσματα: η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με καρκίνο παρουσιάζουνε διπλάσια συχνότητα λοίμωξης από το cl.difficile σε σύγκριση με τον υπόλοιπο παιδιατρικό πληθυσμό. Επιπλέον, η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της λοίμωξης από το cl.difficile είναι καθοριστικής σημασίας. Ωστόσο, η κλινική εικόνα της λοίμωξης από το cl.difficile παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα κλινικών εκδηλώσεων. Η αποτελεσματική θεραπεία με αντιβιοτικά και μεταμόσχευση εντερικής μικροχλωρίδας είναι κρίσιμη για την εκρίζωση του παθογόνου και την πρόληψη της επαναλοίμωξης.
Συμπεράσματα: οι κλινικοί θα πρέπει να δίνουν έμφαση στην φροντίδα των παιδιών και των εφήβων με καρκίνο όσο αφορά στην λοίμωξη από το cl.difficile, καθώς και στην συνέχιση της έρευνας γύρω από την λοίμωξη από το cl.diffiile παιδιών και εφήβων με κακοήθεια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κλωστηριδιο, Παιδιά, Καρκίνος, Επίπτωση, Παράγοντες Κινδύνου, Πρόληψη, Θεραπεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
173
Αριθμός σελίδων:
105
Πιστόλη Κυριακή_ΠΜΣ εργασία (1).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο