Ανάπτυξη Εννοιολογικού Ολιστικού Μοντέλου για την Ενσωμάτωση των ΤΠΕ στο Δημοτικό Σχολείο

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2960051 67 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-09-01
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Λαγού Αικατερίνη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αγγελική Βουδούρη, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Βασίλειος Γιαλαμάς, Καθηγητής, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ
Δημοσθένης Δασκαλάκης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Ζαφειρία Ηρώ Μυλωνάκου-Κεκέ, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Ζαράνης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Άννα Σαΐτη, Καθηγήτρια, Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, ΠΑΔΑ
Κωνσταντίνα Τσώλη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάπτυξη Εννοιολογικού Ολιστικού Μοντέλου για την Ενσωμάτωση των ΤΠΕ στο Δημοτικό Σχολείο
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη Εννοιολογικού Ολιστικού Μοντέλου για την Ενσωμάτωση των ΤΠΕ στο Δημοτικό Σχολείο
Περίληψη:
Οι μεταβολές που επέφερε η ανάπτυξη και η εξέλιξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ), σε κοινωνικοοικονομικό, επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την ταχύτατη παλαίωση της γνώσης, επιδρούν καθοριστικά στην επιστημολογική οπτική για την ουσία της γνώσης και οδήγησαν στην ανάγκη ουσιαστικής ενσωμάτωσης των ΤΠΕ στα εκπαιδευτικά συστήματα και ειδικότερα στο Δημοτικό Σχολείο.
Η έρευνα αυτή αποσκοπεί στην εμπειρική διερεύνηση των διαδικασιών ενσωμάτωσης των ΤΠΕ στο Δημοτικό Σχολείο στη χώρα μας και ειδικότερα στην κατασκευή ενός ολιστικού μοντέλου των παραγόντων που επιδρούν στη διαδικασία της ενσωμάτωσης των ΤΠΕ, εντός του κοινωνικού πλαισίου του Δημοτικού Σχολείου. Από την άποψη του θεωρητικού υπόβαθρου και των αντίστοιχων μεθοδολογικών επιλογών υιοθετείται μια ολιστική-πολυπαραγοντική προσέγγιση στην κατεύθυνση της σχολικής βελτίωσης (school improvement).
Κατασκευάστηκε ένα θεωρητικό εννοιολογικό πλαίσιο των παραγόντων που εμπλέκονται στην ενσωμάτωση των ΤΠΕ στο Δημοτικό Σχολείο, με βάση τη σχετική βιβλιογραφία, συνεκτιμώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δημοτικού Σχολείου στη χώρα μας. Αυτό το θεωρητικό πλαίσιο ελέγχθηκε ερευνητικά, μέσω ποσοτικής έρευνας, με τη χρήση ενός κατάλληλου ερευνητικού εργαλείου (ερωτηματολόγιο), το οποίο κατασκευάστηκε από την ερευνήτρια. Η ανάλυση των ερευνητικών δεδομένων βασίστηκε στη στατιστική τεχνική της παραγοντικής ανάλυσης (Factor Analysis), ώστε να διερευνηθεί ο βαθμός προσαρμογής των ερευνητικών δεδομένων σε κάθε παράγοντα του θεωρητικού πλαισίου, προκειμένου να προκύψει ένα στατιστικά επικυρωμένο ολιστικό μοντέλο των παραγόντων, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη διαδικασία ενσωμάτωσης των ΤΠΕ στο Δημοτικό Σχολείο στη χώρα μας. Από τη διαδικασία αυτή κατασκευάστηκαν, επίσης, και οι αντίστοιχες κλίμακες μέτρησης για καθέναν από τους παράγοντες του ολιστικού μοντέλου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την ισχύ του θεωρητικού-υποθετικού πλαισίου. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας οι παράγοντες που σχετίζονται με τα ατομικά χαρακτηριστικά των δασκάλων και ιδιαίτερα η επιμόρφωση σε θέματα παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, αναδεικνύεται ως ο σημαντικότερος παράγοντας του εμπειρικού μοντέλου. Η έννοια της ετοιμότητας του Δημοτικού Σχολείου για ενσωμάτωση των ΤΠΕ σχεδόν ταυτίζεται με τη χρήση των ΤΠΕ από τους δασκάλους, ενώ καταγράφεται η ανάγκη για βελτίωση των όρων και των προϋποθέσεων που σχετίζονται με τη σχολική βελτίωση και την εκπαιδευτική αλλαγή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
ΤΠΕ, Δημοτικό Σχολείο, Σχολική βελτίωση, Ενσωμάτωση των ΤΠΕ, Ολιστικό μοντέλο, Ανάλυση παραγόντων
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
6
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
328
Αριθμός σελίδων:
579