The importance of internal audit in banks – An empirical research in Greek banks

Διπλωματική Εργασία uoadl:2960209 120 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εσωτερικός Έλεγχος
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-09-08
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Παπαθανασίου-Λαψάνης Βασίλης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Καινούργιος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
The importance of internal audit in banks – An empirical research in Greek banks
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η σημασία του εσωτερικού ελέγχου στις τράπεζες - Μια εμπειρική έρευνα στις Ελληνικές τράπεζες
Περίληψη:
Η παρούσα διατριβή αποσκοπούσε στη διερεύνηση της σημασίας του εσωτερικού ελέγχου στην περίπτωση τραπεζών, και πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση συγχωνεύσεων και εξαγορών. Ο εσωτερικός έλεγχος είναι μια λειτουργία που είναι απαραίτητη στο σύγχρονο, μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Μέσω αποτελεσματικών συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, οι τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη.
Στην περίπτωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η έννοια του Εσωτερικού Ελέγχου εισήχθη για πρώτη φορά την δεκαετία 1980, με την ίδρυση του «Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικού Ελέγχου». Πρωταρχικός διεξήχθη έρευνα μεταξύ υπαλλήλων που εργάζονται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδα, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο εσωτερικός έλεγχος συμβάλλει στην αποφυγή προβλημάτων και τον έλεγχο. Οι εκθέσεις διευκολύνουν τους υπαλλήλους και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να επιλέγουν διαδικασίες που μειώνουν τον κίνδυνο οικονομικής απάτης. Επίσης, ο εσωτερικός έλεγχος ενισχύει την προσπάθεια της εταιρείας να επιτύχει τους στόχους και συμβάλλει στη συνεχιζόμενη διαδικασία παρακολούθησης.
Όσον αφορά τον ρόλο του εσωτερικού ελέγχου πριν από τη συγχώνευση ή/και την εξαγορά, ο εσωτερικός έλεγχος εκτιμά το επίπεδο ακρίβειας των οικονομικών αποτελεσμάτων και για τις δύο εταιρείες και αξιολογεί εάν τα οικονομικά δεδομένα και των δύο εταιρειών οφείλουν τη συγχώνευση -απόκτηση. Όσον αφορά τον ρόλο του εσωτερικού ελέγχου μετά τη συγχώνευση ή/και την εξαγορά συμβάλλει στην εκπαίδευση των εργαζομένων έτσι ώστε να κατανοήσουν τα πρότυπα της εταιρείας και αναπτύσσει μηχανισμούς για τη διασφάλιση των νέων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Επίσης, προτείνει μηχανισμούς διαχείρισης για τη διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων της νέας εταιρείας.
Όλα τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία για το θέμα. Και η έρευνα μπορεί να λειτουργήσει ως αναφορά για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Εσωτερικός Έλεγχος, Εφαρμοσμένη Διαχείριση Κινδύνων, Ελληνικές Τράπεζες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
22
Αριθμός σελίδων:
63
ΠΤΥΧΙΑΚΗ_ΛΑΨΑΝΗΣ_Internal audit.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο