Μεταβολές κιρκάδιων ρυθμών σε ασθενείς με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2961438 75 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Νοσηλευτικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-09-28
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Δανέβα Ελένη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Μυριανθέας Παύλος, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Φιλντίσης Γεώργιος, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Κακλαμάνος Ιωάννης, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Αλεβιζόπουλος Γεώργιος, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Θεοδοσοπούλου Ελένη, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Μαριόλης Θεόδωρος, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Χρονόπουλος Ευστάθιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεταβολές κιρκάδιων ρυθμών σε ασθενείς με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μεταβολές κιρκάδιων ρυθμών σε ασθενείς με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
Περίληψη:
Εισαγωγή: Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι διακυμάνσεις της κοριτζόλης και των ζωτικών σημείων μπορούν να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της πορείας της ήπιας Κρανιοεγκεφαλικής Κάκωσης (ήπια ΚΕΚ).
Σκοπός: Η διερεύνηση των διακυμάνσεων της κορτιζόλης και των ζωτικών σημείων κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της ήπιας ΚΕΚ μεταξύ νοσηλευομένων ασθενών.
Μέθοδος: 30 συμμετέχοντες (19 ασθενείς με ήπια ΚΕΚ και 11 ως ομάδα ελέγχου) εξετάστηκαν για τις διακυμάνσεις της δυναμικής της κορτιζόλης σιέλου, του καρδιακού ρυθμού (ΚΡ), της συστολικής αρτηριακής πίεση (ΣΑΠ), της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (ΣΑΠ), της μέσης αρτηριακής πίεσης (ΜΑΠ) και της θερμοκρασίας σώματος για 4 διαδοχικές ημέρες. Επίσης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν την Κλίμακα Αϋπνίας Αθηνών και την Κλίμακα Υπνηλίας Epworth προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν διαταραχές ύπνου.
Αποτελέσματα: Οι ασθενείς είχαν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (μέγιστα επίπεδα στις 8 πμ και χαμηλότερα επίπεδα στις 12 πμ), καθώς και αυξημένα επίπεδα για τις περισσότερες φυσιολογικές παραμέτρους. Η ΜΑΠ ήταν σημαντικά υψηλότερη μεταξύ των ασθενών καθ’ όλη την περίοδο μετρήσεων και η Θερμοκρασία σώματος ήταν αυξημένη στους ασθενείς σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου σε σχεδόν όλες τις μετρήσεις της πρώτης και της δεύτερης ημέρας. Ο μέσος ΚΡ είχε μια αυξητική τάση μεταξύ των ασθενών χωρίς όμως σημαντική στατιστική διαφορά. Οι βαθμολογίες υπνηλίας και αϋπνίας αρχικά ήταν σημαντικά υψηλότερες στους ασθενείς σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, αλλά η διαφορά εξομαλύνθηκε έως την ημέρα 4.
Συμπεράσματα: Η αύξηση των απόλυτων τιμών της κορτιζόλης και των ζωτικών σημείων υποδηλώνει ότι κατά την οξεία φάση της ήπιας ΚΕΚ ενεργοποιείται μια στρεσογόνος διαδικασία που ενδεχομένως επηρεάζει την ποιότητα ύπνου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θερμοκρασία Σώματος, Αρτηριακή Πίεση, Διακυμάνσεις, Καρδιακός Ρυθμός, Επίπεδα Κορτιζόλης Σιέλου, Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση ,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
189
Αριθμός σελίδων:
130
Μεταβολές κιρκάδιων ρυθμών.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο