ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2961464 117 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ με ειδίκευση στη Δυναμική Τεκτονική Εφαρμοσμένη Γεωλογία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-09-28
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μπάμπουλης Βασίλειος
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Περίληψη:
Η περιοχή που διερευνήθηκε, για την παρούσα μεταπτυχιακή εργασία, είναι ένα τμήμα του βουνού Υμηττός και συγκεκριμένα το κεντρικό τμήμα των δυτικών του πρανών (περιοχή που περιλαμβάνει και την πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου).
Η μορφολογία της περιοχής έχει χαρακτηριστικά και ημιορεινού ανάγλυφου και ορεινού. Συγκεκριμένα παρατηρούμαι στα χαμηλά υψόμετρα εναλλαγές από μικρούς λόφους (με σημαντική κλίση πρανών (~20ο)) και αρκετά μεγάλες κοιλάδες ανάμεσα τους.
Σε υψηλότερες θέσεις οι λόφοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον και έχουν μεγαλύτερο ύψος με τις κοιλάδες να περιορίζονται στην ευρύτερη περιοχή της μεισγάγγειας των ρεμάτων. Οι κλίσεις των πρανών σχηματίζουν γωνία με το οριζόντιο επίπεδο περίπου (30ο).
Στα μεγάλα υψόμετρα έχουμε μεγάλης κλίσης ανάγλυφο που σχηματίζει γωνία με το οριζόντιο επίπεδο περίπου (50ο). Οι υψομετρικές διαφορές μεταξύ των λοφίσκων – κοιλάδων είναι πολύ μικρές που μειώνονται ακόμη περισσότερο όσο ψηλότερα βρισκόμαστε με το ανάγλυφο ταυτόχρονα να γίνεται ακόμη ποιο απότομο.
Από την χαρτογράφηση της περιοχής πρόεκυψαν γενικά τα ακόλουθα συμπεράσματα:
Στην περιοχή εντοπίζουμε Μάρμαρα, Σχιστόλιθους (με ενδιαστρώσεις Μαρμάρων και σφήνες Υπερβασικών πετρωμάτων), Δολομίτες, Φυλλίτες (με ενδιαστρώσεις Μαρμάρων και σφήνες Βασικών πετρωμάτων) Μάρμαρα και τεταρτογενείς σχηματισμούς (κυρίως κροκαλοπαγή).
Τα πετρώματα τις περιοχής μας εμφανίζουν το σύνολο των χαρακτηριστικών της επίδρασης των τεκτονικών τάσεων από τον βαθύτερο τεκτονικό όροφο όπου βρέθηκαν μέχρι την επιφάνεια. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα η περιοχή μας να είναι πολύ πλούσια τεκτονικά καθώς διαθέτει μία πληθώρα τεκτονικών στοιχείων που είναι επώθηση, εφιππεύσεις, ρήγματα, πτυχές, σχιστότητα και διακλάσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Γεωλογία
Λέξεις-κλειδιά:
Γεωλογική χαρτογράφηση, τεκτονική δομή, ρήγματα, πτυχές, Βόρειος Υμηττός.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
9
Αριθμός σελίδων:
99
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-10-08.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΗΣ_Μεταπτυχιακή Εργασία.pdf
78 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-10-08.