Διερεύνηση του ρόλου των ρυθμιστικών μορίων της οδού των ορμονικών υποδοχέων RIP140 και LCoR σε καρκινώματα ενδομητρίου. Ανοσοϊστοχημική μελέτη και συσχέτιση με κλινικοπαθολογοανατομικές παραμέτρους και την επιβίωση των ασθενών

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2961638 96 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-10-06
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Φλίνδρης Στέφανος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Θυμαρά Ειρήνη, Επίκουρος Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Ανδρέας Χ. Λάζαρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Άννα Γούσια, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ιορδάνης Ναυρόζογλου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Μηνάς Παχόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ιωάννης Γεωργίου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Νόννη Αφροδίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση του ρόλου των ρυθμιστικών μορίων της οδού των ορμονικών υποδοχέων RIP140 και LCoR σε καρκινώματα ενδομητρίου. Ανοσοϊστοχημική μελέτη και συσχέτιση με κλινικοπαθολογοανατομικές παραμέτρους και την επιβίωση των ασθενών
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση του ρόλου των ρυθμιστικών μορίων της οδού των ορμονικών υποδοχέων RIP140 και LCoR σε καρκινώματα ενδομητρίου. Ανοσοϊστοχημική μελέτη και συσχέτιση με κλινικοπαθολογοανατομικές παραμέτρους και την επιβίωση των ασθενών.
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο στόχος της μελέτης ήταν να αναλύσει την έκφραση της πρωτεΐνης που αλληλεπιδρά με τους πυρηνικούς υποδοχείς 1 (RIP140) και του παρτενέρ του τον εξαρτώμενο από προσδέτη συγκαταστολέα πυρηνικών υποδοχέων (LCoR) στον ενδομητριοειδή καρκίνο του ενδομητρίου και να διερευνήσει τη σχέση τους με τον υποδοχέα οιστρογόνου (ER) , τον υποδοχέα προγεστερόνης (PR), το δείκτη Ki-67, τις κλινικοπαθολογοανατομικές παραμέτρους και την επιβίωση των ασθενών.
Υλικά και μέθοδοι: Πραγματοποιήθηκε ανοσοϊστοχημική μελέτη για τη διερεύνηση της υποκυτταρικής έκφρασης των RIP140 και LCoR σε δείγματα ενδομητριοειδών καρκίνων του ενδομητρίου. Χρησιμοποιήθηκε στατιστική ανάλυση για τον προσδιορισμό των συσχετίσεων της έκφρασης RIP140 και LCoR με τις κλινικοπαθολογοανατομικές μεταβλητές και για την εκτίμηση των ποσοστών επιβίωσης.
Αποτελέσματα: Οι ιστοί του καρκίνου του ενδομητρίου εμφάνισαν υψηλότερη έκφραση RIP140 και LCoR σε σύγκριση με τους γειτονικούς φυσιολογικούς ιστούς. Η έκφραση του κυτταροπλασματικού LCoR συσχετίστηκε θετικά με την έκφραση ER και PR, ενώ η έκφραση του κυτταροπλασματικού RIP140 συσχετίστηκε θετικά με την έκφραση ER. Επιπλέον, η πυρηνική έκφραση του RIP140 συσχετίστηκε θετικά με το Ki-67.
Συμπέρασμα: Η μελέτη μας έδειξε ότι η υψηλή κυτταροπλασματική έκφραση του LCOR μπορεί να προβλέψει μεγαλύτερη συνολική επιβίωση ασθενών με ενδομητριοειδές καρκίνο του ενδομητρίου. Ασθενείς με όγκους που εκφράζουν χαμηλά επίπεδα κυτταροπλασματικού LCoR παρουσίασαν χειρότερη επιβίωση σε σύγκριση με εκείνους που εκφράζουν υψηλά επίπεδα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος ενδομητρίου Συνρυθμιστές RIP140(NRIP1) LCoR
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
457
Αριθμός σελίδων:
253
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-10-06.

Flindris Stefanos PhD.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-10-06.