Η επίδραση της αναιμίας στην θνητότητα ασθενών με ΧΑΠ που νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπό μηχανικό αερισμό

Διπλωματική Εργασία uoadl:2962016 61 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναπνευστική Ανεπάρκεια-Μηχανικός Αερισμός
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-10-13
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Κάζα Ευαγγελία Σταυρούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χριστίνα Μαρβάκη , Ομότιμη Καθηγήτρια, Νοσηλευτική Σχολή, ΠΑΔΑ
Νικολέττα Ροβίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της αναιμίας στην θνητότητα ασθενών με ΧΑΠ που νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπό μηχανικό αερισμό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της αναιμίας στην θνητότητα ασθενών με ΧΑΠ που νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπό μηχανικό αερισμό.
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αναιμία είναι μια γνωστή συννοσηρότητα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) με επιπολασμό που κυμαίνεται από 12,3 έως 23%. Η αναιμία στη ΧΑΠ σχετίζεται άμεσα με δυσμενείς κλινικές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της θνησιμότητας.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης, ήταν να μελετηθεί η επίδραση της αναιμίας στην έκβαση ασθενών με ΧΑΠ που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υπό μηχανικό αερισμό.
Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στις διεθνείς βάσεις ηλεκτρονικών δεδομένων PubMed, Cinalh και Scopus με τις ακόλουθες λέξεις κλειδιά: «Chronic Obstructive Pulmonary Disease», «anemia», « hemoglobin» OR «hematocrit» AND «Intensive Care Unit». Στην ανασκόπηση συμπεριελήφθησαν μελέτες που αφορούσαν σε ενήλικες ασθενείς με ΧΑΠ που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ υπό μηχανικό αερισμό και διερευνούσαν την επίδραση της αναιμίας στη θνησιμότητα αυτών των ασθενών. Οι μελέτες ήταν δημοσιευμένες στην αγγλική γλώσσα και μέχρι 1/6/2020.
Αποτελέσματα: Στην ανασκόπηση συμπεριελήφθησαν 6 μελέτες, εκ των οποίων 3 ήταν αναδρομικές, 2 προοπτικές μελέτες και 1 μελέτη παρακολούθησης. Σύμφωνα με τις μελέτες, η αναιμία βρέθηκε να αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα της βραχυπρόθεσμης και της μακροπρόσθεσης (90-ημερών, 2 ετών) θνησιμότητας. Επίσης, βρέθηκε ότι η αποτυχία του μη επεμβατικού αερισμού ήταν πιο συχνή στους ασθενείς με αναιμία σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς αναιμία. Τέλος, βρέθηκε ότι η αναιμία αποτελεί σημαντικό προγνωστικό παράγοντα για την έναρξη του επεμβατικού μηχανικού αερισμού.
Συμπεράσματα: Η αναιμία αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόβλεψης της βραχυπρόθεσμης και μακροχρόνιας επιβίωσης, καθώς και της έναρξης επεμβατικού μηχανικού αερισμού σε ασθενείς με ΧΑΠ που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ υπό μηχανικό αερισμό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αναιμία, Έκβαση, Μηχανικός αερισμός, Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
93
Αριθμός σελίδων:
66
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΧΑΠ-ΑΝΑΙΜΙΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.