Τα Ιερά των Νησιών του Αιγαίου κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική Εποχή

Διπλωματική Εργασία uoadl:2962755 167 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλασική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-10-15
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Καζαντζίδη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στυλιανός Κατάκης, Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνων.
Χρύσανθος Κανελλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνων.
Ελένη Παπαγιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα Ιερά των Νησιών του Αιγαίου κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική Εποχή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα Ιερά των Νησιών του Αιγαίου κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική Εποχή
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται η εικόνα των εξωαστικών ιερών των νησιών του Αιγαίου κατά τη Ρωμαϊκή Αυτoκρατορική εποχή, μέσω των υλικών καταλοίπων που σώζονται σε αυτά. Τα ιερά των νησιών που περιλαμβάνονται στην εργασία είναι το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, το Ιερό των Καβείρων στη Λήμνο, το Ιερό της Ήρας στη Σάμο, το Ιερό του Ποσειδώνος και της Αμφιτρίτης στην Τήνο, το Ιερό του Απόλλωνος στη Δήλο, το Ιερό του Διονύσου στη Νάξο, το Ιερό του Ασκληπιού και το Ιερό του Απόλλωνος στην Κω και το Ιερό της Αθηνάς Λινδίας στη Ρόδο.
Τα ιερά έχουν επιλεχθεί με κριτήριο την ύπαρξη τουλάχιστον δύο εκ των τριών κατηγοριών μνημείων (επιγραφές, γλυπτά, κτήρια) σε αυτά και μόνον εκείνων με επιβεβαιωμένο τόπο προέλευσης ή εύρεσης εντός των ιερών, προς αποφυγήν διατύπωσης εσφαλμένων συμπερασμάτων. Οι επιγραφές που λαμβάνονται υπόψιν είναι εκείνες που αφορούν την αυτοκρατορική παρουσία στους προς μελέτη χώρους. Η παρουσίαση των ευρημάτων συνοδεύεται από σύντομο ιστορικό πλαίσιο για κάθε νησί και ιερό, ώστε να δημιουργηθεί μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα της εποχής. Τα ιερά και τα σχετικά με αυτά υλικά κατάλοιπα, παρουσιάζονται αρχικά γεωγραφικά, από βορρά προς νότο και κατόπιν χρονολογικά, από τα τέλη του 1ου π.Χ. αιώνα έως και τα τέλη του 5ου μ.Χ. αιώνα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Ιερά, Νησιά Αιγαίου, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Αρχιτεκτονική, Τοπογραφία, Γλυπτική, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική Εποχή, Αυτοκρατορική Λατρεία.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
181
Αριθμός σελίδων:
165
Ιερά-Νησιών-Αιγαίου-κατά-την-Αυτοκρατορική-Εποχή-Αντιγραφή.pdf (18 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο