Σχεδιασμός, σύνθεση και βιολογικές μελέτες πολυφαινολικών παραγώγων

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2963092 82 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-10-20
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Παγώνη Αικατερίνη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Βασιλείου Σταματία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ
Βουγιουκαλάκης Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Γεωργιάδης Δημήτριος, Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Γκιμήσης Αθανάσιος, Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Μαγκριώτη Βικτώρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ
Μαυρομούστακος Θωμάς, Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Στρατίκος Ευστράτιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχεδιασμός, σύνθεση και βιολογικές μελέτες πολυφαινολικών παραγώγων
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχεδιασμός, σύνθεση και βιολογικές μελέτες πολυφαινολικών παραγώγων
Περίληψη:
Η παρούσα διατριβή έχει δύο θέματα ως αντικείμενα έρευνας. Το πρώτο αντικείμενο αφορά τη σύνθεση ενώσεων κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ, μιας πολυσχιδούς ασθένειας, μέσω της στρατηγικής σύνθεσης φαρμάκων πολλαπλών στόχων. Χρησιμοποιώντας ως μητρικές ενώσεις πολυφαινολικά οξέα και λιποϊκό οξύ, και ως συνδετικά μόρια αμινοαλκοόλες ή διαμίνες, έγινε σύνθεση υβριδικών μορίων, τα οποία μελετήθηκαν ως προς τις φυσικοχημικές και βιολογικές τους ιδιότητες. Το υβριδικό παράγωγο του φερουλικού οξέος επέδειξε τη βέλτιστη αντιοξειδωτική και νευροπροστατευτική δράση, που σε συνδυασμό με την σταθερότητα της ένωσης, το καθιστά ως ένα αρκετά ελπιδοφόρο υβριδικό μόριο.
Το δεύτερο αντικείμενο της εργασίας, αφορά τη σύνθεση νέων αναστολέων κατά του ενζύμου της ουρεάσης. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε σύνθεση διλειτουργικών μορίων, τα οποία αλληλεπιδρούν ταυτόχρονα με τα ιόντα Ni2+ (μέσω ενός φωσφονικού/καρβοξυλικού συστήματος) και με τη σουλφυδρυλομάδα της Cys322 του ενεργού κέντρου του ενζύμου (μέσω ενός κατεχολικού δακτυλίου). Οι αναστολείς μελετήθηκαν ως προς την ανασταλτική τους δράση έναντι του ενζύμου, ενώ πραγματοποιήθηκαν και πειράματα μοριακής μοντελοποίησης για να εξακριβωθεί ο τρόπος σύνδεσης τους με το ένζυμο. To 3-((1-(3,4-διυδροξυφαινυλο)-3-μεθοξυ-3-οξοπροπυλ)(υδροξυ)φωσφορυλο)προπανοϊκό οξύ επέδειξε την ισχυρότερη, μη αντιστρεπτή ανασταλτική δράση με τιμή kinact/KI = 10420 s-1 M-1.
Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο, έγινε σύνθεση διλειτουργικών αναστολέων της ουρεάσης, οι οποίοι βασίζονται στη δομή της ουρίας. Έτσι, παρασκευάστηκαν κατεχολικά παράγωγα ουρίας, θειουρίας και καρβαμικά παράγωγα, τα οποία μελετήθηκαν ως προς την ανασταλτική τους ισχύ. Η 1-κυκλοεξυλο-3-(3,4-διυδροξυβενζυλ)ουρία παρουσιάσε την ισχυρότερη ανασταλτική δράση έναντι του ενζύμου της ουρεάσης με IC50 = 571.7 mM.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
νόσος Αλτσχάιμερ, πολυφαινολικά οξέα, λιποϊκό οξύ, υβριδικές ενώσεις, ουρεάση, οργανοφωσφορικές ενώσεις, ουρία, κατεχόλη
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
17
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
287
Αριθμός σελίδων:
313
PhD_Katerina Pagoni.pdf (8 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο