Σύνθεση καλά καθορισμένων πολυηλεκτρολυτών με RAFT πολυμερισμό

Διπλωματική Εργασία uoadl:2963669 58 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επιστήμη Πολυμερών και Εφαρμογές της στη Βιομηχανία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-10-25
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Ανδρέου Στυλιανός
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ,ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύνθεση καλά καθορισμένων πολυηλεκτρολυτών με RAFT πολυμερισμό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύνθεση καλά καθορισμένων πολυηλεκτρολυτών με RAFT πολυμερισμό
Περίληψη:
΢Στην παρούσα εργασία συντέθηκε μια σειρά πολυηλεκτρολυτών. Πρώτο βήμα ήταν η σύνθεση του μονομερούς άλατος του 3-σουλφονυλ(τριφθορομεθανοσουλφονυλ) ιμυδοπροπυλομεθακρυλικού καλίου (MASTFSIK). Ακολούθησε κινητική μελέτη πολυμερισμού του με πολυμερισμό RAFT . Ακόμη συντέθηκε μια σειρά τυχαίων συμπολυμερών του παραπάνω μονομερούς με μεθακρυλικό μεθυλεστέρα (ΜΜΑ) σε διαφορετικές αναλογίες για τα δύο μονομερή καθώς και κατά συστάδες συμπολυμερές των δύο αυτών μονομερών. Τέλος, έγινε προσπάθεια σύνθεσης αστεριών με κλάδο πολύ(μεθακρυλικού μεθυλέστέρα) (PMMA) και χρήση διδραστικού μονομερούς διβινυλοβενζολίου (DVB). Ο RAFT, ως ελεγχόμενος ριζικός πολυμερισμός, επιτρέπει τη σύνθεση μακρομορίων με έλεγχο των μοριακών τους χαρακτηριστικών. Επιπλέον, η χρήση των τεχνικών αδρανούς ατμόσφαιρας και υψηλού κενού συνέβαλαν στον καλύτερο έλεγχο των συνθηκών του πολυμερισμού και στην παραγωγή των βέλτιστων προϊόντων μέσω αυτού.
Η επιτυχής σύνθεση του μονομερούς επιβεβαιώθηκε μέσω φασματοσκοπίας NMR (1H,13C,19F), IR και φασματομετρίας MS . Με τη χρήση της μεθόδου SEC ταυτοποιήθηκαν τα μοριακά χαρακτηριστικά του κάθε πολυμερούς (μοριακό βάρος και κατανομή μοριακών βαρών). Τα πολυμερή που συντέθηκαν ταυτοποιήθηκαν μέσω φασματοσκοπίας 1H-NMR. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις TGA και DSC.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Πολυμερισμός Αντιστρεπτής Μεταφοράς Αλυσίδας Με Προσθήκη Και Απόσπαση (RAFT), άλας του 3-σουλφονυλ(τριφθουρομεθανοσουλφονυλ) ιμυδπροπυλμεθακρυλικού καλίου (MASTFSIK)
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
42
Αριθμός σελίδων:
95